TENZIJE NA IVICI EKSPLOZIJE: Kina povukla DRASTIČAN POTEZ, čeka se reakcija Japana, nova drama na POMOLU?
Fukušima, Foto: Profimedia

ODGOVOR NA KONTROVERZNU ODLUKU

TENZIJE NA IVICI EKSPLOZIJE: Kina povukla DRASTIČAN POTEZ, čeka se reakcija Japana, nova drama na POMOLU?

Odluka Tokija o ispuštanju otpadne vode u okean naišla žestoke primedbe mnogih potrošača, kao i nekih zemalja u regionu, a Peking je predvodio te kritike. Kina je ovaj čin okarakterisala kao „sebičan i neodgovoran“

Objavljeno: 09:11h

Кina je objavila da zabranjuje svu morsku hranu iz Japana kao odgovor na odluku Tokija da počne da ispušta prečišćenu radioaktivnu otpadnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima, što je dramatični nastavak već napetih odnosa između ove dve zemlje, prenosi CNN.

Odluka Tokija o ispuštanju otpadne vode u okean naišla žestoke primedbe mnogih potrošača, kao i nekih zemalja u regionu, a Peking je predvodio te kritike. Kina je ovaj čin okarakterisala kao „sebičan i neodgovoran“.

1 / 2 Foto: Profimedia

Zato je kinesko carinsko odeljenje objavilo da će prestati da uvozi sve morske proizvode poreklom iz Japana – što znači da bi zabrana mogla potencijalno da ograniči i druge okeanske proizvode osim morskih plodova, kao što su so i morske alge. Taj potez je imao za cilj da spreči „rizik od radioaktivne kontaminacije bezbednosti hrane izazvanog ispuštanjem vode kontaminirane nuklearnom energijom u Fukušimi u Japanu“ i da zaštiti zdravlje kineskih potrošača, navodi se u saopštenju carinskog odeljenja.

Japan je tokom kontroverze oko izgradnje tvrdio da je ispuštanje prečišćene vode bezbedno i da je hitno potrebno da bi se oslobodio prostor u osakaćenoj nuklearnoj elektrani.

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.