Kina poslala ozbiljne demarše povodom posete bivšeg japanskog premijera Tajvanu
Foto: Kineska medijska grupa

DRAMA

Kina poslala ozbiljne demarše povodom posete bivšeg japanskog premijera Tajvanu

Portparol je istakao da je potpuno ujedinjenje domovine zajednička težnja svih sinova i kćeri kineskog naroda i nezaustavljivi istorijski trend.

Objavljeno:

Kina je uputila ozbiljne demarše Japanu i oštro osudila što je japanski političar posetio kinesku regiju Tajvan i dao neodgovorne primedbe koje su nastojale da podignu tenzije između Moreuza, saopštilo je u sredu Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Prema izveštajima, Taro Aso, potpredsednik Liberalno-demokratske partije i bivši premijer Japana, posetio je Tajvan, gde se sastao sa Cai Ing-ven, Vilijamom Laijem i drugima i održao govor u kojem je rekao da ne bi trebalo biti rata u region, uključujući Tajvanski moreuz, istovremeno pozivajući na stav snažnog odvraćanja i „spremnosti za borbu“.

U odgovoru, portparol Ministarstva je rekao da takav čin podstiče antagonizam i konfrontaciju, kao i da se očigledno meša u unutrašnje stvari Kine, dodavši da to ozbiljno krši princip jedne Kine i duh četiri politička dokumenta između Kine i Japana i gazi osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose.

„Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije i pitanje Tajvana je u potpunosti kineska unutrašnja stvar koja ne trpi nikakvo spoljno mešanje“, kazao je portparol „Japanski političar je stalno isticao mogućnost rata dok je na Tajvanu, što je očigledni pokušaj da se izazivaju nevolje u Tajvanskom moreuzu i stanovnici regiona Tajvana gurnu preko ivice ponora“.

Portparol je istakao da je potpuno ujedinjenje domovine zajednička težnja svih sinova i kćeri kineskog naroda i nezaustavljivi istorijski trend.

„Niko neće potceniti snažnu odlučnost, volju i sposobnost kineskog naroda da brani suverenitet i teritorijalni integritet nacije“, dodao je „Ozbiljno pozivamo Japan da duboko razmisli o svojoj istoriji agresije, da se pridržava principa jedne Kine i svojih obaveza u vezi s pitanjem Tajvana, i prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine i pruža podršku separatističkim snagama 'nezavisnosti Tajvana' u bilo kom obliku. Takođe imamo jasnu poruku za tajvanske vlasti: 'nezavisnost Tajvana' nema budućnost, traženje podrške Japana i prodaja Tajvana samo će naštetiti ljudima na Tajvanu, a svaki pokušaj dogovaranja sa spoljnim silama u traženju nezavisnosti i provokacijama će propasti“.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.