CENE ODEĆE ĆE BITI JEFTINIJE? Usvojena NOVA PRAVILA, na snagu stupa ozbiljna ZABRANA, a evo šta to znači za KUPCE
Foto: Profimedia

cene

CENE ODEĆE ĆE BITI JEFTINIJE? Usvojena NOVA PRAVILA, na snagu stupa ozbiljna ZABRANA, a evo šta to znači za KUPCE

U EU je do 2022. spaljeno nove odeće, obuće i elektronike u vrednosti 21.7 milijarde evra

Objavljeno:

Evropski parlament je usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odeće, obuće i elektroničkih uređaja.

U EU je do 2022. spaljeno nove odeće, obuće i elektronike u vrednosti 21.7 milijarde evra. Ako se ništa ne napravi, prema procenama će taj broj do 2030. narasti na 71.3 milijardi, piše Poslovni dnevnik.

"Što se tiče odeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput Burberrya spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cene svojih proizvoda", objašnjava Borzan.

Dior, Moda, Manekenke, Beli ajlajner, Oči, Modna pista, Dior 2022, Žena, Žene, Elegantno
foto: Profimedia

EU svake godine spali između 11 i 32 miliona novih majica kratkih rukava, i samo taj jedan odevni predmet uzalud potroši 35 milijarde litara vode, 12.300 tona pamuka, 1.9 miliona litara nafte.

"Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Pre dve godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na nedeljnoj bazi uništava 130 hiljada novih laptopa, dronova, različitih kućnih električnih aparata koji nisu prodati ili su vraćeni. Verovatno su procenili da im je jeftinije da spale nego da doniraju. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektroničke uređaje“, rekla je Borzan.

Novi predlog donosi i uvođenje digitalne putovnice za proizvode. Tako će svaki potrošač moći lako da sazna detalje o proizvodu koje kupuje poput porekla, mogućnosti popravke i reciklaže, uticaju na okolinu ili štetnim hemikalijama.

Bonus video:

01:37

RUSIJA ĆE USMERITI RAKETE KA ŠVEDSKOJ AKO URADE OVO! Stručnjaci: Erdogan je trgovao sa NATO- om za garancije ulaska u EU

(Espreso/Poslovni dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.