OVAKO VIŠE NEĆETE MOĆI DA PLAĆATE U RADNJAMA ŠIROM EVROPE: Velika promena uskoro stupa na snagu!
Kasirka u supermarketu, Foto: Profimedia

ŠTA TO ZNAČI ZA MUŠTERIJE?

OVAKO VIŠE NEĆETE MOĆI DA PLAĆATE U RADNJAMA ŠIROM EVROPE: Velika promena uskoro stupa na snagu!

Nekoliko stvari će se pored cena promeniti za mušterije kad budu kupovali u supermarketima u drugoj polovini 2023. godine

Objavljeno:

Postoji novina koja jednako izaziva uzbuđenje i konfuziju jer od jula 2023. godine Maestro funkcija za EC bankovne kartice više neće biti dostupna i to nakon tri decenije. Na teritoriji EU se od jula neće izdavati nove EC kartice sa funkcijom Maestro, a trgovci više neće ni prihvatati takvu funkciju plaćanja.

Funkcija Maestro kartice biće dakle ukinuta širom Evrope od jula 2023. godine. Šta to znači za mušterije kad kupuju? Ako ste sada u panici - nemate razloga za to.

Velika većina stanovnika Nemačke ima EC karticu sa Maestro funkcijom. Takođe je poznato da se takve kartice više neće koristiti kao način plaćanja u Lidlu, Kauflandu, Aldi...

Lidl
foto: Espreso

Centar za zaštitu potrošača na svom sajtu objašnjava da je za kupce u maloprodajnim objektima žiro kartica u Nemačkoj potpuno funkcionalna i bez Maestro funkcije. To znači da korisnici mogu i ubuduće da plaćaju i podižu novac karticom kao i obično.

- Ranije izdate EC kartice sa funkcijom Maestro važe do isteka roka važenja - objašnjavaju u nemačkom Centru za zaštitu potrošača.

Kupci i dalje mogu bez problema da kupuju u filijalama Kauflanda i Lidla. Iz trgovinskih lanaca navode da je moguće koristiti kartice Girocard, Visa, Mastercard, American Ekspres, V-Pai, GooglePai i ApplePai.

Kasirka
foto: Filip Plavčić

Međutim i dalje postoji glavni problem za vlasnike EC kartica. Za plaćanje u inostranstvu potrebna je druga funkcija kao zamena za Maestro.

- Za plaćanja u inostranstvu banke će od 2023. godine morati da koriste druge sisteme za novoizdate kartice - objašnjavaju u Centru za potrošače.

Alternativno, kupci mogu koristiti i kreditnu karticu za plaćanje u inostranstvu, a da žiro karticu koriste samo u svojoj zemlji. U zavisnosti od banke primenjuju se različiti iznosi provizija.

Bonus video:

01:59

DVE LINIJE ODBRANE U ZAŠTITI POTROŠAČA

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.