BANKROT ČUVENOG LANCA DELIKATESA UZDRMAO NEMAČKU PRIVREDU: Stavljen KATANAC na prodavnice stare POLA VEKA
Katanac, Foto: Nebojša Mandić

nemačka u recesiji

BANKROT ČUVENOG LANCA DELIKATESA UZDRMAO NEMAČKU PRIVREDU: Stavljen KATANAC na prodavnice stare POLA VEKA

Kompanija namerava da zatvori većinu svojih prodavnica, ali postoji nada da će podružnice u Minhenu i i Augzburgu nastavi da rade

Objavljeno:

Čuveni nemački lanac delikatesa Šlemermajer zvanično je podneo zahtev za bankrot.

Kompanija namerava da zatvori većinu svojih prodavnica, ali postoji nada da će podružnice u Minhenu i i Augzburgu nastavi da rade.

Šlemermajer decenijama važi za jednu od najboljih adresa za kupovinu delikatesa, međutim, poznati lanac tradicionalnih proizvoda podneo je zahtev za bankrot krajem maja. Mediji navode da se kompanija na taj potez odlučila zbog inflacije i nedostatka radne snage, ali i zbog nezainteresovanosti kupaca za kupovinu.

ZATVARANJE 11 OD 14 PODRUŽNICA

Takođe se navodi da se očekuje da će kompanija zatvoriti 11 od 14 podružnica širom Nemačke krajem jula. Privremeni stečajni upravnik navodi da će se to dogoditi s očekivanim otvaranjem stečajnog postupka.

Nemačka
foto: Profimedia

Nemački mediji prenose i da još traju pregovori s potencijalnim kupcima za dve podružnice u Minhenu i jednu podružnicu u Augzburgu. Kompanija će u ta dva grada za sada nastaviti sa radom.

POJEDINI ZAPOSLENI VEĆ DALI OTKAZ

Plata za oko 130 zaposlenih takođe je osigurana kroz stečajni novac do kraja jula 2023. godine.

- Pojedini radnici su već dali otkaze po vlastitoj želji - navode iz kompanije.

Šlemermajer je već prošao kroz stečajni postupak pod samoupravom 2020. godine. Od marta 2022. godine, međutim, situacija postaje sve kritičnija, navodi se u saopštenju privremenog stečajnog upravnika.

Inflacija se osetila kako u prodaji tako i u nezainteresovanosti mušterija da kupuju čime se osetio znatan pad konačne zarade. U tekućoj godini stanje se dodatno pogoršalo što je dovelo do pokretanja stečaja.

Šlemermajer je osnovan 1975. godine i mahom su prodavali domaće specijaltete: kobasice, šunku, sireve, meso za roštilj...

(Espreso/Kurir.rs/Feniks magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.