FASCINANTAN FENOMEN! ZAŠTO VIDIMO MESEC TOKOM DANA? Postoje samo 2 prilike kada je to MOGUĆE, evo i KADA!
Mesec, Foto: Profimedia

da li znate?

FASCINANTAN FENOMEN! ZAŠTO VIDIMO MESEC TOKOM DANA? Postoje samo 2 prilike kada je to MOGUĆE, evo i KADA!

Zašto je onda moguće videti ga tokom dana?

Objavljeno: 10:57h

Tokom odsustva Sunca na vidljivom delu neba, nastupa mrak. U tim trenucima, ukoliko je vedro, na horizontu iznad nas moguće je videti Mesec. Međutim, da li ste se nikada zapitali kako je moguće da vidimo Mesec tokom dana?

Istina je da Mesec ne sija. Ostavljajući romantične priče i teorije po strani, ova planeta ne emituje sopstvenu svetlost. Pa odakle dolazi svetlost koju zrači? Za ovaj efekat je najzaslužnija fleksija sunčeve svetlosti - tokom noći, dok se Sunce nalazi iza naše planete, ono reflektuje određenu količinu svetlosti i mi imamo percepciju da on sam sija.

Ali zašto je onda moguće videti ga tokom dana? Naučnik iz Nase, Tim Кalman koristi sledeću analogiju kako bi objasnio fenomen: "Zamislite da je Sunce poput velike električne sijalice, a Mesec veliko ogledalo. Iako u određenim prilikama ne vidimo izvor, moguće je posmatrati svetlost koja se reflektuje u ogledalu".

Mesec
Mesecfoto: Profimedia

To jest, noću ne možemo da vidimo Sunce, jer se ono nalazi iza planete Zemlje, ali možemo videti njegov odraz - tj. svetlost - u Mesecu, ogledalu. Kada je dnevni Mesecu u pitanju, dešava se situacija u kojoj su vidljivi izvor, Sunce i njegov odraz, Mesec. Čak i tako, ovaj fenomen je primetan samo kada postoje određeni uslovi koji omogućavaju da oboje koegzistiraju na nebu.

Kada je moguće videti ovaj fenomen?

Postoje samo dve prilike kada je moguće videti dnevni mesec na nebu tokom dana. Obe su povezana sa izlaskom ili zalaskom Sunca - trenuci kada se usled rotacije Zemlje, Mesec nalazi u manje vidljivoj ravni.

Moguće ga je videti u danima pre punog meseca, ukoliko usmerite pogled na istok nekoliko sati pre zalaska sunca.Takođe, danima nakon punog meseca, moguće ga je videti ujutru, smeštenog u zapadnom delu neba.

Кao posledica fenomena "izvor i ogledalo", moguće je posmatrati Mesec u različitim fazama tokom čitavog ciklusa od približno 28 dana. U zavisnosti od perspektive kojom Sunce osvetljava Mesec, svake noći, svaka oblast njegove površine će reflektovati više ili manje svetlosti, što će dovesti do takozvanih "mesečevih faza".

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso/ National Georgraphic Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.