8 STVARI IZ SVEMIRA KOJE SU IZGLEDALE KAO IZ FILMOVA, A DESILE SU SE 2022. GODINE: Neke su se dogodile PRVI PUT
Asteroidi u Svemiru, Foto: Profimedia

ZA PAMĆENJE

8 STVARI IZ SVEMIRA KOJE SU IZGLEDALE KAO IZ FILMOVA, A DESILE SU SE 2022. GODINE: Neke su se dogodile PRVI PUT

Svemir nam je doneo mnogo toga zanimljivog

Objavljeno:

Još jedna godina je za nama, a tokom 2022. zabeleženo je nekoliko momenata za koje smo mislili da se mogu videti samo u naučnofantastičnim filmovima.

Milijarderi su nastavili da sanjaju o osvajanju svemira, letelica veličine frižidera se zakucala u asteroid, a naučnici su pokušavali, kao i uvek, da pronađu odgovore na neka od večnih pitanja.

Istraživači su prvi put uspeli da uzgoje biljke u zemlji s Meseca, a inženjeri su uspešno testirali omotač, otporan na toplotu, koji bi mogao da štiti ljude na Marsu.

Podsetićemo se samo nekoliko zanimljivih otkrića po kojima će se pamtiti 2022. godina.

Svemir, Astronaut, Planete, Galaksija
foto: Profimedia

Sudar sa asteroidom

Letelica NASA se zabila u mali asteroid Dimorfos koji je kružio oko većeg svemirskog objekta poznatog kao Didimos. Iako je ovaj sudar podsetio na film "Armagedon" iz 1998. godine, u pitanju je bila demonstracija tehnologije skretanja i prva koja je izvedena u cilju odbrane planete.

Dimorfos je bio veličine fudbalskog stadiona, a nalazio se oko 10 miliona kilometara daleko od naše planete.

Veliki broj gledalaca je 26. septembra preko kamera ugledao prvi put površinu Dimorfosa. Snimak se završio kada se letelica sudarila sa asteroidom, a nakon toga su objavljene fotografije koje su uslikali svemirski teleskopi i jedan italijanski satelit.

To je bilo prvi put u istoriji čovečanstva da je čovek izmenio putanju kretanja jednog nebeskog tela. Ni Didimos ni Dimorfos nisu predstavljali pretnju Zemlji, ali su bili savršena meta za testiranje nove tehnologije.

Asteroidova orbita oko Didimosa je smanjena za 32 minuta.

Otkucaji srca u svemiru

Brzi radio-signali astronome fasciniraju još od njihovog otkrića 2007, a ove godine je zabeležen signal nalik otkucajima srca.

Fenomen brzog naleta radio-talasa (FRB) jedna je od najfascinantnijih misterija u kosmosu. Radi se o izuzetno snažnim signalima, od kojih neki oslobađaju više energije od 500 miliona sunaca, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od najvažnijih karakteristika brzih naleta radio-talasa je da su oni kratkotrajni i nepredvidivi.

Stručnjaci su procenili da je "otkucaj srca" došao iz galaksije udaljene oko milijardu svetlosnih godina, ali su lokacija i uzrok naleta radio-talasa i dalje nepoznati.

Misteriozni svemirski krugovi

Kada već govorimo o čudnim objektima, astronomi su napravili korak dalje u razumevanju neobičnih radio-krugova koji zbunjuju naučnike od njihovog otkrića 2020. godine.

Svemirski krugovi su toliko masivni da svaki ima oko milion svetlosnih godina u prečniku, što je 16 puta veće od našeg Mlečnog puta. Veruje se da je krugovima potrebna milijarda godina da bi dostigli svoju maksimalnu veličinu, i da su toliki veliki da mogu da se prošire i na druge galaksije.

Koristeći se teleskopom Južnoafričke opservatorije, naučnici su uspeli da uslikaju detaljnu fotografiju radio-krugova.

Crne rupe

Crne rupe su poznate po tome što gutaju zvezde, tako da su naučnici koji su koristili Hablov teleskop bili prilično iznenađeni kada su uočili da se u crnoj rupi rađa jedna zvezda.

Utvrdili su da se svojevrsna gasna "pupčana vrpca" proteže od crne rupe, u centru patuljaste galaksije, do "zvezdanog porodilišta", gde se stvaraju zvezde. Gas koji je obezbedila crna rupa pokrenuo je čitav niz događaja, poput rađanja zvezde.

Crna rupa, Svemir, Kosmos
foto: Profimedia

Astronomi su ove godine snimili i ogromnu crnu rupu koja se nadvila nad centrom naše galaksije.

Helikopter pokušao da uhvati raketu

Američka kompanija "Rocket Lab" htela je da pronađe način da uhvati svoje raketne pojačivače dok padaju na Zemlju nakon lansiranja. Dvaput su pokušali da to učine uz pomoć helikoptera na kome je bila prikačena kuka. Cilj je da se sakupe delovi raketa kako bi se njihovim recikliranjem uštedeo novac.

Prvi pokušaj u maju se činio da će biti uspešan kada je helikopter uhvatio pojačivač, ali su piloti ipak odustali od poduhvata iz bezbednosnih razloga. Tokom drugog puta, raketa nije bila vidljiva tako da su piloti potvrdili da neće moći da prikupe delove.

Japanski milijarder planira putovanje oko Meseca

Japanski modni mogul Jusaku Maezava odabrao je osam putnika koji će mu se pridružiti na putu oko Meseca, a čitavu avanturu omogućila je kompanije "Spejs iks". U grupi odabranih nalaze se američki di-džej Stiv Aoki i popularni jutjuber Tim Dod.

Misija, nazvana "Dragi Meseče", prvo je najavljena 2018, sa ciljem da se poleti 2023. godine.

Maezava je prvobitno želeo da povede grupu umetnika na šestodnevno putovanje, ali je kasnije saopštio da je proširio svoju definiciju umetnika. Kako je naveo, bio je otvoren da primi ljude iz svih sfera, sve dok sebe posmatraju kao umetnike.

Istovremeno, milioner Denis Tito, koji je postao prva osoba koja je početkom dvehiljaditih platila da otputuje do Međunarodne svemirske stanice, osmislio je sopstvene planove sa "Spejs iksom".

"Vanzemaljski otpad" pronađen u Australiji

Delovi svemirskog otpada su pronađeni na jednoj farmi u Australiji, a NASA i tamošnje vlasti su potvrdili da su objekti najverovatnije pripadali kapsuli "Spejs iks Dragon" koja je u atmosferu ušla u maju 2021. godine.

Uobičajeno je da svemirski otpad pada na Zemlju, ali je prava retkost da se to dogodi na kopnu, jer većina tog smeća završi u okeanima.

Okean na Mimasu

Saturnov mesec Mimas privlači veliku pažnju jer liči na "Zvezdu smrti" iz poznatog filmskog serijala "Ratovi zvezda".

Međutim, mesec je 2022. godine postao senzacija jer se otkrilo da bi na njemu mogao da postoji okean, a samim tim bi mogli da postoje i neki oblici života.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.