ASTRONOMSKI FENOMEN TOKOM PROTEKLE NOĆI MOGAO DA SE VIDI GOLIM OKOM: Ovo se dešava samo jednom GODIŠNJE (VIDEO)
Mesec, Foto: Profimedia

KAKAV PRIZOR

ASTRONOMSKI FENOMEN TOKOM PROTEKLE NOĆI MOGAO DA SE VIDI GOLIM OKOM: Ovo se dešava samo jednom GODIŠNJE (VIDEO)

Venera i Jupiter su zadnjih dana vidljivi i golim okom, odmah nakon zalaska sunca

Objavljeno:

Tokom protekle noći se golim okom na nebu mogao videti pravi astronomski fenomen u kom su učestvovale dve planete.

Venera i Jupiter su zadnjih dana vidljivi i golim okom, odmah nakon zalaska sunca. Jupiter se iz dana u dan nalazi sve niže, dok se Venera lagano penje, što znači da će se uskoro sresti i prividno biti vrlo blizu jedno drugom. Takvo se poravnanje, kada planeti nisu fizički blizu, ali na Zemljinom nebu izgledaju kao da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

Venera i Jupiter najbliže će biti jedno drugom 1. marta. Gotovo jednako blizu biće i dan kasnije, 2. marta. Sinoć se između Venere i Jupitera mogao videti i tanak srp mladog Meseca.

Kulminacija ovog fenomena se očekuje između 28. februara i 2. marta, kada će ugaona udaljenost između njih iznositi samo 1º. Što će nama, dok ih budemo posmatrali sa Zemlje, delovati kao da je u pitanju jedan planetarni sistem.

U stvarnosti, Venera i Jupiter će biti udaljene više od 900 miliona kilometara. Ovakvi fenomeni nastaju zbog razlike u putanjama planeta, iako se sve kreću u istom pravcu, i približno u istoj ravni.

Konjunkcija između Venere i Jupitera vidljiva je samo jednom godišnje. Međutim, mišljenje stručnjaka je da ako ne iskoristite ovu priliku – sledeća će vam se ukazati tek 2025. godine.

(Espreso/B92/Index.hr/NATIONALGEOGRAPHIC.RS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.