GUMENE PATKE SE VRATILE NA ULICE: Sada ih je VIŠE, poznato je da su RAZBESNELE mnoge, a imaju POSEBNO značenje
Džinovska patka, Foto: EPA/WU HONG

umetnost

GUMENE PATKE SE VRATILE NA ULICE: Sada ih je VIŠE, poznato je da su RAZBESNELE mnoge, a imaju POSEBNO značenje

U saopštenju za javnost u kojem su najavljivali projekat, organizatori su uporedili duo na naduvavanje sa simetričnim kineskim znakovima „ki“ (poznatim kao „dvostruka sreća“) i „peng“ (prijatelj), od kojih oba imaju dve identične komponente jedna pored druge

Objavljeno:

Deceniju otkako se slavno pojavila u luci Viktorija, skulptura "Gumena patka" holandskog umetnika Florentijna Hofmana vratila se u Hong Kong. I ovog puta ima prijatelja.

Kreativni studio "AllRightsReserved", koji često organizuje javne izložbe umetnosti u gradu, objavio je u četvrtak da će par Hofmanovih pataka na naduvavanje plutati u vodama Hong Konga dve nedelje kasnije ovog meseca. Kompanija je novu instalaciju nazvala „Dvostruke patke“.

U očiglednom testu instalacije, dve velike igračke za kupanje primećene su kako su ih čamci vukli u vodama kod Tsing Ji, petog najvećeg ostrva na teritoriji u maju. Visoke su 18 metara (59 stopa), malo su veće od one koja je dospela na svetske naslove kada je postavljena u Hong Kongu pre 10 godina.

U saopštenju za javnost u kojem su najavljivali projekat, organizatori su uporedili duo na naduvavanje sa simetričnim kineskim znakovima „ki“ (poznatim kao „dvostruka sreća“) i „peng“ (prijatelj), od kojih oba imaju dve identične komponente jedna pored druge.

„Dvostruka patka je dvostruka sreća“, rekao je Hofman u izjavi. „Rad naglašava prijateljstvo i povezivanje… 'Dvostruke patke' nije gledanje u prošlost, već zajedničko uživanje u trenutku!

Osmišljen 2001. pre nego što je debitovao u Francuskoj šest godina kasnije, „Gumena patka“ se pojavila u gradovima uključujući Osaku, Sidnej i Sao Paolo pre nego što je stigla na poluautonomnu kinesku teritoriju u maju 2013. (Iako Hofmanove patke sve liče, on pravi novu po jedan za svaku lokaciju.) Ali prethodni dolazak umetničkog dela u luku Viktorija je odjeknuo širom sveta — delom zato što se misteriozno ispuhao preko noći pre nego što je ponovo naduvan nekoliko dana kasnije.

Pačji boravak u Hong Kongu takođe je bio značajan po tome što je privukao gnev kineskih cenzora. Postavljena samo nekoliko nedelja pre godišnjice masakra na Trgu Tjenanmen 1989. te godine, skulptura je počela da se pojavljuje na izmenjenim verzijama „Čoveka tenka“, čuvene fotografije neidentifikovanog demonstranta koji se suprotstavlja kineskim vojnim tenkovima. Korisnici društvenih medija počeli su da dele slike na kojima su gumene patke zamenile niz tenkova, što je dovelo do toga da je termin „Velika žuta patka“ blokiran na platformi Veibo sličnoj Tviteru.

Sledeće godine, slike džinovske žute skulpture krastače drugog umetnika, inspirisane Hofmanovim radom, takođe su cenzurisane nakon što su je korisnici društvenih medija uporedili sa bivšim kineskim predsednikom Jiang Zeminom.

U godinama od kada je prvi put stigao u Hong Kong, „gumena patka“ se pojavila u vodama gradova kao što su Seul i Los Anđeles. Umetničko delo se neočekivano izduvalo u tajvanskom gradu Kilungu, dok je u Santjagu, u Čileu, puklo nakon što je slučajno udarilo u znak.

Hofman je poznat po proizvodnji drugih velikih umetničkih instalacija koje ponovo zamišljaju svakodnevne predmete u neočekivanim razmerama - ne samo igračke za kupanje, već i igračke zečeve, papirne čamce i drvenog nilskog konja po imenu HippopoThames, koje je postavio na londonskoj reci Temzi 2014.

„Dvostruke patke“ trebalo bi da se vrate u luku Viktorija 10. juna. Pre instalacije, slike para su zalepljene sa strane gradskih tramvaja i na stanicama metroa širom Hong Konga.

Bonus video:

01:49

U Ningbou se otvara treći sajam Kina-CEEC

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.