PUTIN ODLUČNO DONEO NOVOST NA DRŽAVNOM NIVOU: Mnogi će se ODUŠEVITI na ovu ODLUKU, evo o čemu se radi
Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

rusija

PUTIN ODLUČNO DONEO NOVOST NA DRŽAVNOM NIVOU: Mnogi će se ODUŠEVITI na ovu ODLUKU, evo o čemu se radi

Odgovarajući ukaz šefa ruske države objavljen je u subotu

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin ustanovio je novu državnu nagradu - Orden Gagarina, koji će se dodeljivati Rusima za uspešne letove i istraživanja u svemiru, za zasluge u organizovanju svemirskih lansiranja, za sprovođenje državne politike u ovoj oblasti, za razvoj i nesmetan rad opreme i veliki uspeh u obuci inženjerskih i naučnih kadrova.

Odgovarajući ukaz šefa ruske države objavljen je u subotu, piše TASS.

Prema dokumentu, nagradu mogu dobiti i stranci za uspešnu međunarodnu saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti istraživanja svemira, kao i timovi organizacija za razvoj astronautike - "za efektivno učešće u međunarodnoj saradnji sa Ruskom Federacijom u oblasti istraživanja i korišćenja svemira". Drugi razlog su zasluge u sprovođenju državne politike u oblasti svemira, uključujući i interese odbrane i bezbednosti Ruske Federacije.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: PrintScreen/ Twitter/ zoranceran

Vizuelno, orden je zvezda petokraka uokvirena srebrnim raketama. U polju zvezde nalazi se bista portret Jurija Gagarina u šlemu. Raketa koja poleće prikazana je od donjeg desnog do gornjeg snopa. Na poleđini ordena je natpis "JURI GAGARIN" i broj nagrade.

Ranije je objavljeno da je Putin ustanovio orden "Za hrabrost". Prema dokumentu, nagrada će pripasti Rusima koji pokažu hrabrost u borbi ili u održavanju mira i bezbednosti. Uredbom je utvrđeno da orden ima dva stepena (prvi stepen je pozlaćen) i dodeljuje se uzastopno, od najnižeg stepena do najvišeg, dok se dodela može i posthumno. Pojašnjeno je da nagradu treba staviti na levu stranu grudi.

Bonus video:

02:47

VLADIMIR PUTIN MOŽE SAMO OVAKO DA OSTANE NA VLASTI?! Stručnjaci tvrde: Rusija je NERVOZNA zbog ORUŽJA koje je Ukrajina dobila

(Espreso/ MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.