POSLE SKANDALA U VAŠINGTONU: Da li je ovo razlog što je Tramp odbio da se rukuje s Angelom Merkel? (VIDEO)
Foto: Reuters

Šta se krije iza ovoga?

POSLE SKANDALA U VAŠINGTONU: Da li je ovo razlog što je Tramp odbio da se rukuje s Angelom Merkel? (VIDEO)

Susret američkog predsednika i nemačke kancelarke prošao je u senci neobičnog događaja
Objavljeno: 14:37h

Na drugoj strani, Tramp od Merkelove očekuje da bude najjači saveznik SAD u pritisku na 26 drugih članica NATO da poštuju dogovor i da usmeravaju daleko veći udeo svojih budžeta na zajedničku odbranu.

Merkelova, kako piše Indipendent, mora da izgradi zdrav odnos sa Trampom, koga mnogi njegovi zemljaci (Tramp je poreklom Nemac) baš i ne obožavaju, pogotovo oni koji glasaju za Merkel.

foto: Reuters

Tramp je, inače, dobar deo 2016. godine proveo kritikujući Merkelovu, optužujući je da je "upropastila" Nemačku, dozvolivši priliv izbeglica iz Sirije.

- Pogledajte šta se dešava sa Angelom Merkel, za koju sam mislio da je dobar lider, dok nije učinila ovo. Ne znam šta se desilo s njom. Šta se desilo? Angela, šta se desilo - govorio je Tramp. Ali ovo nije sve. Merkelovu je često pominjao u kampanji i kao "babarogu", optužujući svoju rivalku Hilari Klinton da hoće da postane američka Angela Merkel. Takođe, oštro je napao magazin Tajm kada je za osobu godine 2015. izrabrao Angelu Merkel - umesto njega.

Ono što mnogi analitičari naglašavaju, a za šta nema naznaka da se desilo za vreme ovog susreta u Vašingtonu je tema koja je svima na umu. Vladimir Putin.

Mnogi su očekivali da će Tramp otvoreno i jasno pitati Angelu Merkel kako da postupa sa ruskim predsednikom, što su najavili i neki Trampovi saradnici, pod uslovom anonimosti.

Da se na kraju vratimo na početak: Šta je izazvalo ovakvu Trampovu reakciju i pravi skandal, kad je odbio da se rukuje sa Merkelovom?

Da li je reč o nekoj dubljoj poruci, o signalu kojim se pokazuje neslaganje u suštinskim pitanjima?

Možda je stvar ipak banalna i prosta. Možda odgovor treba tražiti u detalju koji je usledio na zajedničkoj konferenciji za novinare, kada je Tramp pomenuo Baraka Obamu, njegovu administraciju i prisluškivanje, rekavši da "ipak on i Merkel imaju nešto zajedničko" (jasna aluzija na tvrdnje da su službe SAD prisluškivale njega, po nalogu Obame, i aferu koja je izbila kad su se pojavile tvrdnje da su te iste službe prisluškivale i Angelu Merkel).

Kako je nemačka kancelarka reagovala na ovo, pogledajte u snimku. Možda će vam onda biti jasniji Trampov postupak s rukovanjem:

(Espreso.co.rs:)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.