TRAMP DOBIO SAVET Ona vreba grešku alfa-mužjaka: Ne potcenjuj Merkelovu kao PUTIN I OBAMA
Foto: Reuters

prvi put

TRAMP DOBIO SAVET Ona vreba grešku alfa-mužjaka: Ne potcenjuj Merkelovu kao PUTIN I OBAMA

Ruski predsednik Vladimir Putin je jednom pokušao sa cvećem i dobio je od nje, na rastanku, na poklon - praline
Objavljeno:

Ona, naime, u novom ''kvartetu'' EU moći koji čine Nemačka, Francuska, Španija i Italija, ''daje ton'', pregovara sa Putinom i ''blago pritiska'' Tursku u poslovima sa EU, ima u vidu Balkan, kao i krizna područja Ukrajine i Sirije.

Kada je reč o odnosima sa Amerikom, Mereklova je uspešno izašla na kraj sa dvojicom američkih predsednika i oni su -i Buš i Obama - na kraju za nju imali samo reči hvale.

foto: Reuters

Obama joj je čak, iako je saradnja sa njim traljavo počela, jer mu je ona, kao predsedničkom kandidatu, zabranila, odnosno, nije dozvolila da govori ispred Brandenburške kapije, dodelio i medalju slobode, najviše civilno odlikovanje.

Odnos Merkel - Obama se mogao okarakterisati rečenicom - na početku beše skepsa, a na kraju, možda, i tračak melanholije.

U vezi sa današnjom posetom Trampu, analitičari podsećaju da Merkel i Obama nisu postali prijatelji, već partneri, pošto oboje znaju da su u politici češća pogrešna prijateljstva, nego prava partnerstva.

foto: Reuters / Kevin Lamarque

I Obama i Buš su tokom svojih mandata po pet puta posetili Nemačku, išli po prvi put i na teritoriju bivšeg DDR, uživali u pečenju divlje svinje, ''Bizmarkovim haringama'' i drugim đakonijama.

U bilateralnim odnosima, međutim, ''gorak ukus'' američke špijunaže na nemačkom tlu, izgleda, nije moglo da ''spere'' ni 10.000 šarenih i ukusnih čkoladnih američkih krofnica, ''donatsa'', koliko je sajam u Hanoveru poklonio građanima prilikom poslednje Obamine posete.

Merkel i Tramp danas započinju novo poglavlje u transatlanskim odnosima i oni će, kako se oficijelno navodi, razgovarati o bilateralnim i međunarodnim temama.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.