Putinu ipak preti hapšenje u Južnoj Africi: Ruski predsednik na samit BRIKS-a može samo na jedan način
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/SkyNews

POGLEDAJTE

Putinu ipak preti hapšenje u Južnoj Africi: Ruski predsednik na samit BRIKS-a može samo na jedan način

Međutim, nakon što je vest privukla veliku pažnju, stigao je demanti, u kom je navedeno da "Predsedništvo želi da pojasni da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta...

Objavljeno:

Južna Afrika će pozvati ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS-a preko "Zoom"-a, a ne lično, nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Južna Afrika će zatražiti od predsednika Putina da prisustvuje ključnom samitu preko "Zoom"-a, a ne lično, nakon što je Pretorija zatražila pravni savet o svojim obavezama da uhapsi ruskog lidera, kojeg je Međunarodni krivični sud optužio za ratne zločine.

Putin je pozvan na samit lidera pet zemalja: Brazila, Rusije, Indije, Kine i domaćina, Južne Afrike, ali je izdavanje naloga za njegovo hapšenje od strane MKS, koji ga je optužio za nasilno deportovanje ukrajinske dece sa teritorije koju je okupirala Rusija, dovelo vladajuću stranku Južne Afrike u nezgodnu poziciju.

Južna Afrika je jedna od zemalja koje su potpisale Rimski statut, kojim je obavezuje da poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda.

Predsednik Južne Afrike je prošle nedelje imenovao poseban vladin komitet na čelu sa potpredsednikom zemlje, koji bi trebalo da proučava opcije delovanja vlasti zbog izdavanja naloga za Putinovo hapšenje.

Prema izvoru "Sunday Times"-a, komitet neće moći da pronađe druge opcije, osim Putinovog učešća na samitu putem video-konferencije iz Moskve. U suprotnom, moraće da ga uhapsi.

Južnoafrički zvaničnici su potvrdili da Pretorija o tome pregovara sa Moskvom.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio je nedavno da je vladajuća partija njegove zemlje, Afrički nacionalni kongres, odlučila da bi bilo "razborito" da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama.

Međutim, nakon što je vest privukla veliku pažnju, stigao je demanti, u kom je navedeno da "Predsedništvo želi da pojasni da Južna Afrika ostaje potpisnica Rimskog statuta... Ovo pojašnjenje je usledilo nakon greške u komentaru datom tokom brifinga za medije koji je održao vladajući Afrički nacionalni kongres".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.