DA LI ĆE MAĐARSKA HAPSITI PUTINA AKO DOĐE? Iz Orbanovog kabineta poslali JASNU PORUKU!
Putin i Orban, Foto: Profimedia

orban i putin

DA LI ĆE MAĐARSKA HAPSITI PUTINA AKO DOĐE? Iz Orbanovog kabineta poslali JASNU PORUKU!

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud

Objavljeno: 16:35h

Mađarska ne bi uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju, rekao je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana pojasnivši da za to nema pravnih temelja, javlja index.hr.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni krivični sud (MKS). Taj je sud u petak izdao nalog za hapšenje Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotina dece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhapšen kada bi došao u Mađarsku, objašnjeno je da Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sistem.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na osnovu istog ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika (...) jer statut MKS nije u Mađarskoj stupio na snagu", objašnjeno je iz Orbanovog kabineta.

Također je rečeno da vlada nije zauzela stav o nalogu za hapšenje Putina, pošto "takve odluke nisu najsrećnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru."

Nije izvesno da će Putin, tek treći predsednik za kog je MKS izdao nalog za hapšenje, završiti na sudu u skorije vreme, a mogao bi biti uhapšen i poslat u Hag kad bi doputovao u bilo koju članicu MKS, konstatuje index.hr.

Bonus video:

00:30

ORBAN SE OBRATIO VUČIĆU U NOVOM SADU: Predsedniče, vama je teško jer niste članica EU, a nama je teško jer jesmo članica EU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.