PUTIN JE UKRAJINU ZAMRZEO ZBOG OVOG ČOVEKA? Masno ga slagao, a sada ceo svet TRPI POSLEDICE
Vladimir Putin, Foto: PrintScreen/ Twitter/ zoranceran

RUSKI PREDSEDNIK

PUTIN JE UKRAJINU ZAMRZEO ZBOG OVOG ČOVEKA? Masno ga slagao, a sada ceo svet TRPI POSLEDICE

Medvedčuk je bio jedan od nekoliko proruskih glasova koji su se pojavili u ukrajinskoj politici nakon raspad SSSR-a

Objavljeno:

Pojavio se izveštaj "Kako je Putin počeo da mrzi Ukrajinu“ koji otkriva kako je počeo rat u Ukrajini.

Ukrajinski i ruski zvaničnici tvrde da su Putinovi "istinski motivi“ iza invazije na Ukrajinu bili vođeni osvetom Zelenskom zbog sankcionisanja ukrajinskog političara koji je još uvek prijatelj Moskve nakon krimske krize 2014. Nezavisna ruska agencija Verstka objavila je 25. aprila izveštaj pod naslovom "Kako je Putin počeo da mrzi Ukrajinu“, citirajući sadašnje i prošle zvaničnike u Rusiji i Ukrajini, prenosi Dejli Mejl.

U članku se tvrdi da je Rusija počela da se priprema za vojnu operaciju nakon što je Zelenski uveo sankcije moskovskom savezniku i ukrajinskom političaru Viktoru Medvedčuku. Medvedčuk (68) koji sada živi u egzilu u Rusiji, predvodio je prorusku opozicionu stranku "Platforma za život" pre nego što je stavljen na listu sankcija za 2021. zbog navodnog finansiranja terorizma.

Tri izvora bliska Putinu rekla su da su različite sankcije koje je Zelenski uveo protiv Medvedčuka i saveznika "poslednja kap koja je prelila čašu“, gurajući Putina da se pripremi za vojnu operaciju punog obima. Medvedčuk je bio jedan od nekoliko proruskih glasova koji su se pojavili u ukrajinskoj politici nakon raspad SSSR-a.

On je lični prijatelj Vladimira Putina i trenutno je u izgnanstvu u Rusiji, pošto je bio deo razmene zatvorenika u septembru 2022. Rečeno je da je Putin bio besan zbog "ličnog napada“ na njegovog saveznika u Ukrajini. Medvedčuk je navodno rekao Putinu za jaka proruska osećanja u Ukrajini, "glupo dovodeći Putina u zabludu“, rekao je izvor blizak predsedničkoj administraciji.

Medvedčuk i dalje moćan

Njuzvik je objavio da on i dalje izgleda kao favorit za postavljanje na mesto novog šefa države da je Rusija uspela da pobedi Ukrajinu. Advokat koji je postao političar stekao je ime u drugoj vladi Ukrajine pod predsednikom Leonidom Kučmom kao šefom njegove predsedničke administracije od 2002. do 2005. godine.

Administracija je bila poremećena korupcijom i videla je poboljšanje ukrajinsko-ruskih veza. Medvedčuk je kasnije smatran glavnom osobom iza scene koja je vodila kandidaturu Viktora Janukoviča 2004. godine. Janukovič je svrgnut u februaru 2014. i kasnije prognan u Rusiju. Medvedčuk se sve više okuplja protiv Evropske unije – upoređujući je sa Hitlerovim Trećim rajhom.

Proruski naoružani ljudi su zatim upali u krimski parlament i navodno naterali da se postavi novi proruski premijer. Posle Krima, Medvedčuk je važio za najprijateljskijeg političara Moskvi još u Ukrajini. Kada je ukrajinski predsednik Petro Porošenko napustio funkciju 2019. godine, Medvedčukov bliski saradnik Taras Kozak nabavio je tri informativna kanala.

Proruski kanali kritikovali su predsednika Zelenskog, koji je došao na vlast tog maja. Medvedčukova opoziciona stranka "Platforma za život" je zbog toga porasla, prenosi Verstka. Kao odgovor, u februaru 2021. izvedena je specijalna operacija da se Medvedčuk "neutrališe“, navodi se u publikaciji.

Medvedčuk i njegov saveznik dobili su oštre sankcije, a novi predsednik je rekao da su TV kanali sprovodili antiukrajinsku propagandu i ometali integraciju Ukrajine u EU. Kanali su zabranjeni za emitovanje, što je iznerviralo Putina. Vertska tvrdi da su sankcije pogodile i lično Medvedčuka, "koji se sa suprugom našao na spisku istrage SBU o finansiranju terorizma“.

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.