SALVA PROJEKTILA ZASULA IZRAEL! Rakete ispaljene iz Libana, sirene odjekuju ŠIROM ZEMLJE, tenzije RASTU (VIDEO)
Raketa, Foto: Printscreen/Twitter/@_RichardHall

DRAMA

SALVA PROJEKTILA ZASULA IZRAEL! Rakete ispaljene iz Libana, sirene odjekuju ŠIROM ZEMLJE, tenzije RASTU (VIDEO)

Najmanje jednu raketu lansiranu iz južnog Libana presreo je sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" iznad severnog Izraela, saopštila je vojska

Objavljeno: 15:00h

Rakete su ispaljene na Izrael iz Libana, dok Hezbolah upozorava na sukobe Al-Aksa, javlja "Times of Israel"

Libanska teroristička grupa Hezbolah ranije je objavila saopštenje u kojem se navodi da će podržati "sve mere" koje preduzmu palestinske grupe. A malopre je ispaljena salva projektila ka Izraelu.

Najmanje jednu raketu lansiranu iz južnog Libana presreo je sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" iznad severnog Izraela, saopštila je vojska.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti, ali lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je libanska teroristička grupa Hezbolah koju podržava Iran rekao da će podržati "sve mere" koje palestinske grupe mogu preduzeti protiv Izraela nakon sukoba u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu.

Dolazne raketne sirene oglasile su se u gradovima Betzet i Šlomi u zapadnoj Galileji blizu granice sa Libanom. Izraelske odbrambene snage saopštile su da je "Gvozdena kupola" identifikovala i presrela jednu raketu.

Ubrzo nakon toga, sirene su nastavile da se oglašavaju u drugim gradovima širom oblasti.

Snimci koji kruže internetom pokazuju tragove dima od projektila presretača "Gvozdena kupola".

Trenutno nema izveštaja o šteti ili povređenima.

Pretpostavlja se da je raketni napad došao kada su tenzije porasle nakon raketnih napada iz Pojasa Gaze, sukoba u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu, kao i osumnjičenog iranskog drona lansiranog iz Sirije ranije ove sedmice.

Nakon tih incidenata, činilo se da je Hezbolah sugerisao da bi takođe mogao da uđe u borbu.

I dok je moguće da su raketnu vatru iz Libana izvele palestinske grupe koje se tamo nalaze, malo je verovatno da bi to uradile bez prećutnog odobrenja terorističke grupe koja kontroliše južni Liban.

"Hezbolah snažno osuđuje napad izraelskih okupacionih snaga na kompleks džamije Al Aksa i napade na vernike", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

"Hezbolah proglašava punu solidarnost sa palestinskim narodom i grupama otpora i obećava da će stati uz njih u svim merama koje preduzmu da zaštite vernike i džamiju Al-Aksa i da odvrate neprijatelja od nastavljanja napada", navodi se u saopštenju.

Globalna zabrinutost je porasla nakon što se izraelska policija sukobila sa Palestincima unutar trećeg najsvetijeg mesta islama, što je izazvalo razmenu raketa i vazdušne udare u Gazi, uz strah od dalje eskalacije.

Slični sukobi pre dve godine prerasli su u krvavi 11-dnevni rat između Izraela i Hamasa, ali Hezbolahovo upozorenje moglo bi da bude uvod u još širi sukob.

Hezbolah ima bliske veze sa Hamasom, koji vlada Gazom, i sa palestinskom grupom Islamski džihad, koja takođe ima sedište u obalskoj enklavi.

U leto 2006. Izrael i Hezbolah su vodili rat u Libanu u kojem je poginulo oko 160 Izraelaca, većinom vojnika, i skoro 1.200 Libanaca, uključujući nekoliko stotina boraca Hezbolaha, prema izraelskoj vojsci.

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je nekoliko raketa u četvrtak rano ujutro, koje su aktivirale sirene upozorenja u izraelskim zajednicama u blizini granice, saopštila je izraelska vojska.

Salva je usledila nakon što su prethodne večeri ispaljeni projektili iz obalne enklave, a Palestinci su se drugi dan ponovo sukobili sa policijom u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu.

IDF je saopštila da je lansirano sedam raketa zemlja-vazduh, pri čemu su sve eksplodirale na nebu. Dodaje se da su dve rakete ispaljene u pravcu Sredozemnog mora, a ostale prema Izraelu.

Projektili su verovatno gađali letelice izraelskog vazduhoplovstva u toj oblasti.

Lansiranja su pokrenula sisteme uzbunjivanja u zajednicama Ranen, Patiš, Dorot i Havat Šikmim, a stanovnicima je naloženo da se povuku u skloništima.

Bonus video:

01:30

RUSIJA JE RAZVILA NEZAUSTAVLJIVE HIPERSONIČNE RAKETE! Stručnjaci šokirali: Putin je decenijama upozoravao Zapad!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.