GVOZDENA KUPOLA JE EFIKASNA, ALI I SKUPA! IZRAEL RAZVIJA ODBRAMBENO ORUŽJE: Uspešno testiran protivraketni sistem!
Gvozdena kupola, Foto: Profimedia

NA GODIŠNJICU POČETKA RATA SA HAMASOM

GVOZDENA KUPOLA JE EFIKASNA, ALI I SKUPA! IZRAEL RAZVIJA ODBRAMBENO ORUŽJE: Uspešno testiran protivraketni sistem!

Ministar je najavio da će taj laserski sistem izraelske proizvodnje, koji će dopunjavati niz vazdušnih odbrambenih sistema poput skupe "Gvozdene kupole" razmeštene u Izraelu, postati operativan što je moguće pre

Objavljeno: 16:39h

Izraelski novi protivraketni odbrambeni sistem uspešno je presreo granate, rakete i protivtenkovske projektile tokom nedavnih testova u pustinji Negev, izjavio je danas ministar odbrane Izraela Beni Ganc.

Ministar je najavio da će taj laserski sistem izraelske proizvodnje, koji će dopunjavati niz vazdušnih odbrambenih sistema poput skupe "Gvozdene kupole" razmeštene u Izraelu, postati operativan što je moguće pre.

Cilj je da se laserski sistemi razmeste duž granica Izraela tokom naredne decenije i biće deo "efikasnog, jeftinog i inovativnog zaštitnog kišobrana", rekao je Ganc.

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je u februaru da će Izrael početi da koristi taj sistem u roku od jedne godine i to je bila poruka upućena najvećem neprijatelju Izraela, Iranu.

Naftali Benet
Naftali Benetfoto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA / POOL

Izrael je već razvio ili razmestio niz sistema namenjenih za presretanje dugometnih raketa i raketa ispaljenih sa udaljenosti od nekoliko kilometara, a opremio je i tenkove sa protivraketnim odbrambenim sistemom.

Očekuje se da se laserski sistem, o čijoj se efikasnosti malo zna, razmesti na zemlji, u vazduhu i na moru.

Ganc je objavio uspešno testiranje na godišnjicu 11-dnevnog rata Izraela i islamskog ekstremističkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, koji je tada ispalio više od 4.000 raketa prema izraelskoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su posle rata rekli da je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo 90 odsto raketa, ali su naveli da je skup i da će se nova laserska odbrana mnogo više isplatiti.

Ministarstvo odbrane Izraela objavilo je kratak video snimak i reklo da se na njemu vidi uspešno presretanje raketa, granata i bespilotne letelice. Na snimku se čuje i muzika i čini se da laserski zrak dolazi iz stanice na zemlji i pogadja mete i razbija ih na male delove. ; Uspešnost testa objavljena je u vreme kada su u zastoju pregovori Irana sa svetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma.

Izrael se protivi tom sporazumu, tvrdeći da neće u dovoljnoj meri ograničiti iranski nuklearni program, ni vojne aktivnosti te zemlje u regionu. ; Lideri Izraela su upozorili da će sami učiniti sve što je potrebno da zaštite svoju zemlju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.