NISTE NI SVESNI KOLIKO SE SVET PROMENIO OD DOLASKA DO ODLASKA ĐUKANOVIĆA SA VLASTI! Sećate li se ovih STVARI?
Milo Đukanović, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

drastične promene

NISTE NI SVESNI KOLIKO SE SVET PROMENIO OD DOLASKA DO ODLASKA ĐUKANOVIĆA SA VLASTI! Sećate li se ovih STVARI?

Većinu tih stvari današnja deca i omladina mahom ne poznaju, a u međuvremenu se izdešavalo toliko promena da ih je teško nabrojati

Objavljeno:

Da li ste svesni koliko se svet promenio tokom vladavine Mila Đukanovića, odnosno šta se sve izdešavalo za tih tridesetak godina? Pa, pokušajmo da sažmemo i ukratko navedemo samo neke od drastičnih promena koje su se u međuvremenu desile...

Za početak u vreme kada je Milo Đukanović zakoračio na političku scenu, sada davne 1989. godine (kada je bio komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore), u svetu su bile popularne stvari kao što je vokmen (eng. walkman: sprava za slušanje muzike koja se mogla nositi svuda sa sobom, čukundeda aplikacija kao što je "Spotifaj" za mobilni telefon koji, takođe, nije bio "dobar dan" kao sada), bicikli petobrzinci i desetobrzinci, klubovi u kojima su se mladi zabavljali igrajući flipere, bilijar i video-igrice na konzolama, a deca se igrala napolju fudbala, žmurke, lastiša, trule kobile i drugih društvenih igara, za razliku od današnje koja dane provode zureći u mobilne telefone i kompjuterske monitore.

Većinu tih stvari današnja deca i omladina mahom ne poznaju, a u međuvremenu se izdešavalo toliko promena da ih je teško nabrojati. I to sve za vreme vladavine samo jednog čoveka.

Milo Đukanović
Milo Đukanovićfoto: Profimedia

Tako je, primera radi, početak devedesetih obeležio sada već zaboravljeni diskmen. Za one sa slabijim pamćenjem, ili pak one koji ga nikada nisu ni sreli, to je bio naslednik vokmena koji je, umesto audio-kaseta (još jedan relikt prošlosti iz vremena političkih početaka Mila Đukanovića) koristio kompakt diskove, odnosno skraćeno CD-ove.

U međuvremenu su i CD-ovi izgubili bitku i nestali sa scene, ali ih je nadživeo Đukanović.

Isto kao i DVD ili daaaaavno izumrli flopi diskovi. Kojih se danas, uzgred budući rečeno, prvenstveno sećaju onih koji su odavno pregazili petu ili čak šestu deceniju života.

Kada smo kod kompjuterske tehnike, u međuvremenu se pojavio i internet. Da, ova danas sasvim uobičajena stvar nije ni postojala u ovom obliku na početku karijere najdugovečnijeg evropskog vladara.

Internet je na početku, zbog čega će se od muke naježiti svi koji se toga sete, bio neverovatno spor i veza je pucala "kao dobar dan". Isti ti se sećaju i kako je izgledalo uspostavljenje veze pomoću 56K modema koji je krčao i škripao dok je pozivao provajdera.

Skidanje bilo kakvog materijala većeg od jednog megabajta često je bila nemoguća misija, za razliku od današnjeg sasvim uobičajenog strimovanja filmova i serija u realnom vremenu.

Ali da se odmaknemo malo od kompjuterske i posvetimo drugoj tehnici...

Ljubiteljima automobila jedno od najboljih poređenja trajanja vladavine Mila Đukanovića biće - "golf". "Folksvagen" je 1989. i dalje prodavao "golf 2". Danas se vozi "osmica". Dovoljno za poređenje, zar ne?

Takođe, u to doba čak ni NASA nije sanjala da će u međuvremenu uspeti da pošalje ovoliko rovera na druge planete, među kojima su najpoznatiji "Oportjuniti", "Kjuriositi" i "Spirit".

Mars
foto: Profimedia

Za ljubitelje domaće kinematografije, evo nekoliko činjenica koje će takođe odlično objasniti koliko dugo je vladao Đukanović: u vreme kada je stupio na scenu Miloš Biković je bio beba od tek nekoliko meseci, a Milan Marić nije ni bio rođen.

Takođe, Žarko Laušević je stigao da ode na robiju zbog dvostrukog ubistva, pa da izađe s iste, napusti zemlju i ode u SAD, napiše knjigu, vrati se u zemlju, snimi nekoliko filmova...

Žarko Laušević
Žarko Lauševićfoto: Damir Dervišagić

Što se sporta tiče, Željko Obradović je uspeo da osvoji devet titula šampiona Evrope, što u istom vremenskom periodu nije uspelo nijednom drugom košarkaškom treneru. A malo ih je i van košarke koji su uspeli.

Za ovih 35 godina u zemlji (preciznije zemljama, s obzirom na to da su od tada na prostoru pre današnje Srbije postojale SFRJ, SRJ i SCG) i svetu (koliko se tek tu zemalja raspalo i koje su sve nove nastale teško se i setiti), izdešavalo se toliko stvari da ih je zaista teško nabrojati.

I zato dodajte u komentarima šta vam sve pada na pamet od drastičnih promena kroz koje je planeta prošla za vreme vladavine samo jednog čoveka, Mila Đukanovića. A sigurno ih je bilo mnogo.

Bonus video:

02:21

ĐUKANOVIĆ ODBIO GLASAČE ZBOG RASPISANIH IZBORA?! Pavićević tvrdi: Milo je najslabiji kandidat DPS, Mandić je najbliže predsedničkom mestu

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.