LAVROV SLAVI ROĐENDAN, EVO I KOJI PO REDU: Ruski ministar poznat po ZAPALJIVIM IZJAVAMA, ove ĆEMO ZAUVEK PAMTITI
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

SREĆAN!

LAVROV SLAVI ROĐENDAN, EVO I KOJI PO REDU: Ruski ministar poznat po ZAPALJIVIM IZJAVAMA, ove ĆEMO ZAUVEK PAMTITI

Podsećamo na neke od najupečatljivijih citata šefa ruske diplomatije kroz koje se oslikava portret ruske spoljne politike u poslednjih 19 godina koliko je Lavrov na čelu Ministarstva

Objavljeno: 15:58h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas slavi 73. rođendan.

On dosledno predstavlja svoju zemlju na svetskoj areni od 2004. godine, a za njegova dostignuća, efikasnost i autoritet među političarima zna ceo svet.

Sputnjiik podseća na neke od najupečatljivijih citata šefa ruske diplomatije kroz koje se oslikava portret ruske spoljne politike u poslednjih 19 godina koliko je Lavrov na čelu Ministarstva.

O odnosima sa SAD

"Mi ne tražimo svađu sa tom zemljom, uvek smo bili prijateljski raspoloženi prema američkom narodu, i sada smo otvoreni za konstruktivnu saradnju. Ali, kao što znate, za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši američki partneri uporno igraju solo brejkdens", rekao je on u septembru 2017. godine.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: Profimedia

O sankcijama Zelenskog

U junu 2022. godine Lavrov je komentarisao sankcije koje je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uveo protiv ruskog lidera Vladimira Putina i drugih ruskih političara: "Mislim da to nije dostojno bilo kakvog konkretnog koraka sa naše strane. Samo da dete ne plače...."

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

O optimizmu

U martu 2015. godine pre sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Lozani u okviru pregovora o iranskom nuklearnom programu Lavrova su pitali da li optimistično ocenjuje izglede za sklapanje sporazuma o Iranu. Ruski ministar je šaljivo odgovorio: "Nisam plaćen da budem optimista".

O ratu i miru

Ja sam nesumnjivo za mir. Ne sećam se ko je rekao: 'Ako želiš mir, spremaj se za rat'. Ja ne delim tu filozofiju. Delim ideju koji bih ovako formulisao: 'Ako želiš mir uvek budi spreman da se braniš', rekao je u februaru 2021. godine iz intervjua sa generalnim direktorom medijske grupe "Rusija sevodnja" Dmitrijem Kiseljovom.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

O "najstarijem zanatu"

Ja sam, inače, spreman da branim stav da je pogrešno smatrati da je poznati zanat najstariji. Najstarija profesija je diplomatija, pošto se prvo treba dogovoriti. Maj 2021. godine tokom obrazovnom maratonu "Nova znanja" dok je govorio o kvalitetima koje treba da poseduju diplomate.

O strpljenju

"Ja sam, hvala Bogu, za decenije diplomatske službe imao prilike da vidim mnogo toga. U našoj profesiji posebno se ceni strpljenje koje je neophodno svakom čoveku. Mene je teško razbesneti. Ali ne treba me testirati.

Šef ruske diplomatije

Inače, Lavrov je kao šef ruske diplomatije svedočio brojnim krizama i međunarodnim događajima, uključujući američke vojne kampanje SAD u Avganistanu i Iraku, jednostrano samoproglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, „arapsko proleće" na Bliskom istoku, svrgavanje Gadafija u Libiji, građanske sukobe u Siriji, sukob oko Južne Osetije i Abhazije, kijevski Majdan, ujedinjenje Krima i Rusije, sankcioni rat sa Zapadom i sukob u Ukrajini, Lavrov je do 2021. godine posetio oko 150 zemalja sveta.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Jednom se ministar našalio da je prestao da broji američke državne sekretare koji su bili njegovi partneri.

Do sada ih se promenilo 11 - od Kolina Pauela, Kondolize Rajs, Hilari Klinton do Entonija Blinkena koji je danas na čelu Stejt departmenta.

Bonus video:

06:42

Sergej Lavrov odgovara na pitanje novinarke Kurira

(Espreso/ Mondo/ Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.