SVEMIRSKI BROD "SPEJSIKSA" BEZBEDNO STIGAO NA DESTINACIJU: 4 člana posade poslato na šestomesečnu naučnu MISIJU
Zemlja, Foto: Printscreen Youtube / RT

SVEMIR

SVEMIRSKI BROD "SPEJSIKSA" BEZBEDNO STIGAO NA DESTINACIJU: 4 člana posade poslato na šestomesečnu naučnu MISIJU

Posadu čine ruski kosmonaut, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dvojica članova posade iz NASA

Objavljeno:

Svemirski brod, koji je lansirala raketna kompanija „Spejsiks“ američkog milijardera Ilona Maska, sa četvoročlanom posadom stigao je bezbedno rano jutros na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ) u šestomesečnu naučnu misiju.

Posadu čine ruski kosmonaut, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dvojica članova posade iz NASA.

Letelica nazvana „Endavur“ pristala je u svemirsku stanicu danas nešto posle 06.40 sati po srednjeevropskom vremenu gotovo 25 sati nakon lansiranja sa NASA Svemirskog centra „Kenedi“ u Kejp Kanaveralu na Floridi. Spajanje je potvrđeno kada su IŠ i kapsula leteli brzinom od 28.164 kilometara na sat na oko 240 kilometara iznad Zemlje iznad obale istočne Afrike, prema prenosu uživo na veb stranici NASA.

„Spejsiksova“ raketa-nosač, koja se sastoji od rakete „falcon 9“ na vrhu kapsule „kru dragon“ sa autonomnim upravljanjem, poletela je u 05.34 sati po srednjeevropskom vremenu iz Svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi.

Na veb stranici NASA uživo je prenošeno lansiranje, a na snimku se vidi svemirski brod visok 25 spratova kako se uzdiže sa lansirnog tornja, preneo je Rojters.

NASA
foto: NASA/AUBREY GEMIGNANI

Šestomesečna naučna misija posade obuhvatiće oko 200 eksperimenata i demonstracija tehnologije, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih ćelija u svemiru do kontrolisanja zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Let je usledio 72 sata nakon početnog pokušaja lansiranja rano ujutru u ponedeljak koji je odložen u poslednjem trenutku zbog blokade u protoku tečnosti za paljenje motora.

NASA je saopštila da je problem rešen zamenom začepljenog filtera i pročišćavanjem sistema, prenela je britanska agencija.

(Espreso/Krstarica/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.