SPEJS IKS PREVOZI 4 ASTRONAUTA KA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI: Tamo će provesti šest meseci (FOTO/VIDEO)
Falkon, Foto: Profimedia

neverovatno

SPEJS IKS PREVOZI 4 ASTRONAUTA KA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ STANICI: Tamo će provesti šest meseci (FOTO/VIDEO)

Ovo će Spejseksu biti treća misija sa prevozom astronauta ka Medjunarodnoj svemirskoj stanici

Objavljeno:

Četiri astronauta stigla su jutros do lansirnog poligona u Kenedi svemirskom centru u SAD odakle će kapsulom privatne kompanije Spejseks (SpaceX) biti prevezeni do Međunarodne svemirske stanice.

Dva Amerikanca, i po jedan Francuz i Japanac prevezeni su do njihove rakete, automobilima Tesla, milijardera Ilona Maska, takođe vlasnika kompanije Spejseks, što je postalo tradicija.

Ovo će Spejseksu biti treća misija sa prevozom astronauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Spejseks planira poletanje u 5.40, sat pre izlaska sunca. Predviđa se dobro vreme ne samo u Kenedi svemirskom centru američke svemirske kompanije NASA već duž istočne obale što je bitno u slučaju da se prekine lansiranje i bude neophodna vanredno spuštanje u more.

Zbog loše vremenske prognoze Spejseks je odložio lansiranje u četvrtak.

Četiri člana misije, francuski astronaut Toma Peske za Evropsku svemirsku agenciju, američki astrnauti Šejn Kimbro i Megan Mekartur i japanski astronaut Akihiko Hošide su leteli u svemir ranije. Oni će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti šest meseci.

Spejseks prvi put koristi recikliranu raketu Falkon i kapsulu Dragon za novo lansiranje. Kapsula je upotrebljena u prvom Spejseksovom prevozu astronauta u maju prošle godine, a raketa je prevezla drugi tim astronauta u novembru.

Komandant misije Šejn Kimbro i njegov tim zameniće drugu grupu astronauta koji će se vratiti na Zemlju u sredu iduće nedelje drugom kapsulom Spejseksa.

Kada je u maju 2020. Spejseks uspešno obavio prvi let sa ljudima ka MSS-u prekinut je monopol Rusa za prevoz astronauta ka toj stanici i ponovo omogućio Amerikancima da sprovode te letove.

SAD su prethodno okončale program svemirskih letelica Šatl 2011. godine.

Bonus video:

03:06

TRBUŠNA PLESAČICA UVIJALA KUKOVIMA, A ONDA SU SE NA BINI POJAVILI DERVIŠI! Pokazali umeće i zapalili Egipat tradicionalnim PLESOM!

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.