KOLIKO ZAPRAVO KOŠTA ŽIVOT U ENGLESKOJ? Maša iz Lestera nam je otkrila SVE, cena polaganja vožnje OBARA SA NOGU!
Cene u Engleskoj, Foto: AP Photo Frank Augstein AP, Privatna arhiva

cene u engleskoj

KOLIKO ZAPRAVO KOŠTA ŽIVOT U ENGLESKOJ? Maša iz Lestera nam je otkrila SVE, cena polaganja vožnje OBARA SA NOGU!

U razgovoru sa Mašom Jokić, stanovnicom Lestera, saznale smo o ceni života u engleskom gradu

Objavljeno:

Inflacija je dovela do ogromnih porasta cena života, u koji između ostalog ubrajamo i stanovanje, hranu, piće i slobodno vreme, te ceh za prosto življenje na ovoj planeti predstavlja veliki problem većini građanki i građana kako Srbije, tako i sveta.

Odnose cena života u Srbiji u drugim državama upoređivali smo u ranijim tekstovima, odnosno predstavljali smo iskustva sagovornika koje žive van Srbije i čitateljima i čitateljkama ostavljali da procene da li je inflacija više pogodila nas ili druge države.

Malo je teže uporediti odnos cena u Velikoj Britaniji i Srbiji, kada je jedna imperijalistička sila, a druga nije, ali naprosto zanimalo nas je koliko košta život na mesečnom nivou, te smo razgovarali sa Mašom Jokić iz Lestera (Engleska).

Maša Jokić
Maša Jokićfoto: Privatna arhiva

Moja porodica i ja kuću placamo 550£, a komunalije plaćamo na svaka tri meseca i uglavnom nas izađu do 350£, dok zimi ta cena bude malo viša zbog grejanja, započela je Maša.

Da bi nam približila visine kirija u Lesteru sagovornica je objasnila da cene zavise od erije. Naime, ukoliko želite stan u centru cena može biti, kako Maša kaže, "samo" 300£. Kuća u stilu engleskih sela "sa dve spavaće sobe, kuhinjom, dnevnom sobom i kupatilom iznosila bi između 500 i 750£". Veće kuće bi koštače od 800£ pa nadalje.

Kada govorimo o cenama hrane u Lesteru, bitno je, smatra sagovornica da uzmemo u obzir jeftinije markete jer su oni em prijemčljiviji em posećeniji.

Lester
Lesterfoto: Privatna arhiva

U Lidlu i Aldiu u kojima i moja porodica kupuje za naprimer dve pune kese izdvojimo 45-60£. To je dovoljno za pet dana. U drugim prodavnicama cene su veće, pogotovo kada je upitanju meso i povrće, istakla je sagovornica.

Međutim, kada dođu važni datumi, porodica Jokić odlazi u restoran da proslavi i tada za četvoro ljudi, kako navodi Maša, potroši oko 100-120£ za hranu, alkoholna pića i sokove.

Kafa u najpopularnijem kafiću u Lesteru Costa Cafe košta od tri do 12 evra, dok kolač staje 4-8 evra, rekla je sagovornica Espresa.

Rutland Water (veštačko jezero)
Rutland Water (veštačko jezero)foto: Privatna arhiva

Ipak, postoje i restorani koji su mnogo skuplji, uglavnom indijski i italijanski, zbog njihove prepoznatljivosti, ali oni nisu čest izbor Maše i njene porodice.

Što se tiče nekih ličnih potreba, Maša je navela da koristi vrlo povoljan paket za mobilni telefon jer za 50£ na mesečnom nivou dobija neograničen internet, poruke i pozive. S druge strane, kada je gardaroba u pitanju najčešće izdvoji 120-160£ za poptunu kupovinu, ali to naprosto ne radi često, tako da taj trošak ne spada pod mesečne.

Kroz razgovor sa Mašom novinarka Espresa saznala je da sagovornica trenutno uzima časove vožnje, te se pitanje samo nametnulo.

Mislim da je mnogo jeftinije u odnosu na plate polagati vožnju ovde nego u Srbiji. Naime, ja sam pred završetak polaganja i do sada sam potrošila na časove oko 700£, a imala sam 30-36 sati vožnje. Teorijski deo koštao je 23£, istakla je Maša.

Foxton Locks
Foxton Locksfoto: Privatna arhiva

Imajući u vidu da su cene časova vožnje u Srbiji ogromne i da se mnogo ljudi zbog toga ne odlučuje na ovaj korak, jasno je zašto sagovornica ima takvo mišljenje.

Na kraju, govoreći o lepotama Lestera, Maša je dodala da zbog prirode vredi živeti u ovakvom gradu, a uštedeti se može ukoliko se kalkuliše.

U Srbiji, pak, nismo sigurne da li je moguće uštedeti čak i uz rigoroznu kalkulaciju.

(Espreso/ Verica Arsić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.