STOLTENBERG OBJAVIO: Ukrajnici dobijaju NOVO RAZORNO ORUŽJE?!
Foto Profimedia, Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Ukrajina

STOLTENBERG OBJAVIO: Ukrajnici dobijaju NOVO RAZORNO ORUŽJE?!

Zbog rata su prethodno neutralne Finska i Švedska zatražile članstvo u NATO-u

Objavljeno:

Članice NATO-a blisko sarađuju s odbrambenim sektorom kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme i bude spremna za dugotrajni rat s Rusijom, rekao je glavni tajni službenik NATO-a Džens Stoltenberg. "Pružamo veliku potporu, ali moramo učiniti još više i pripremiti se za duži rok", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

"Stoga smo takođe sada u bliskom kontaktu i blisko sarađujemo sa odbrambenom industrijom kako bismo proizveli više i isporučili više različitih vrsta oružjai za jačanje odbrambenog kapaciteta", rekao je.

Poslednjih meseci Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje počele su da isporučuju naprednije konvencionalne sastave naoružanja Ukrajini, uključujući artiljerijske raketne sastave visoke mobilnosti (HIMARS) koji su precizniji i imaju veći domet.

rat, Ukrajina, Rusija
foto: Profimedia

"Rusija ne sme pobediti"

Stoltenberg je odvojeno u govoru aktivistima norveške Laburističke stranke u četvrtak rekao da je ruska invazija na Ukrajinu dovela do najopasnijeg trenutka za Europu od kraja Drugog svetskog rata i da Rusija ne sme pobediti.

Takođe je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za "nepromišljenu i opasnu" retoriku u vezi s potencijalnom korišću nuklearnog oružja. Stoltenberg je ponovio svoj stav da će se rat verovatno završiti tek nakon pregovora.

"Znamo da većina ratova završava za pregovaračkim stolom. Takođe znamo da će ishod tih pregovora u potpunosti ovisiti o snazi na bojnom polju", rekao je glavni tajni službenik NATO-a za Reuters. "Nije na meni da govorim Ukrajini kakvi bi tačni uslovi trebali biti. Na meni je i NATO-u da je podržimo i ojačamo kako bi postigla mogućnost za postizanje prihvatljivog rešenja", dodao je.

Zbog rata su prethodno neutralne Finska i Švedska zatražile članstvo u NATO-u, a njihov su zahtev do sada ratificirale 23 od 30 članica NATO-a. "Ovo je najbrži pristupni protokol u modernoj istoriji NATO-a. Očekujem da će preostalih sedam saveznika učiniti isto", rekao je Stoltenberg.

Rekao je i da će o zahtevu Turske za izručenjem osumnjičenih za terorizam iz Švedske i Finske morati odlučiti sudovi u tih skandinaskih zemalja. "Vladavina prava je na snazi u Finskoj i Švedskoj", kazao je Stoltenberg.

(Espreso/IndexHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.