PESKOV ODBIO DA ODGOVORI NA JAKO VAŽNO PITANJE: Stigao odgovor Bukurešta!
Dmitrij Peskov, Foto: Profimedia

OGLASILI SE

PESKOV ODBIO DA ODGOVORI NA JAKO VAŽNO PITANJE: Stigao odgovor Bukurešta!

Zalužni je danas u saopštenju na tviteru napisao da su rakete su navodno lansirane s ruskih brodova u Crnom moru

Objavljeno:

Valerij Zalužni, vrhovni zapovednik ukrajinske vojske, ranije danas je objavio da su navodno "ruski projektili tipa Kalibr prešli državnu granicu Ukrajine s Moldavijom i Rumunijom i ušle u vazdušni prostor tih zemalja".

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo odbrane Rumunije.

"Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog ratnog vazduhoplovstva otkrio je u petak, 10. februara vazdušnu metu koja je lansirana iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini polusotrva Krim. Najverovatnije se radi o krstarećoj raketi koja je prošla vazdušni prostor Ukrajine i Moldavije, a zatim je ponovo ušla u Ukrajinu. Ova raketa ni u jednom trenutku nije presekla vazdušni prostor Rumunije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da je u najbližoj tački ruski projektil bio na 35 kilometara od vazdušnog prostora koji je pod kontrolom Rumunije.

Raketa, Izrael
foto: AP

"Primenili smo sve standardne procedure. Pored toga u 10.38 dva aviona MIG 21 rumunskog ratnog vazduhoplovstva iz borbene vazdušne policije koja je pod kontrolom NATO, a koji su u to vreme bili na vežbi, preusmereni su na sever Rumunije. Nakon dva minuta kada je situacija razrešena oba aviona su nastavila svoju misiju", dodaje se.

Ovim povodom odlasila Moldavija koja je za razliku od Rumunije, potvrdila navode ukrajinskog zapovednika.

"Jutros u 10.18 projektil je ušao u vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u regiji Transnistrija, a kasnije i iznad grada Cosauti u okrugu Soroca. Kretao se prema Ukrajini", piše u saopštenju moldavskog ministarstva obrane.

Na današnjoj konferenciji za medije za komentar o ovim navodnim incidentima upitan je i portparol kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov
foto: Profimedia

"Ne, ne bih mogao ovo da komentarišem. To pitanje je direktno povezano sa specijalnom vojnom operacijom. To su pitanja za ministarstvo odbrane", rekao je Peskov.

Podsetimo, Zalužni je danas u saopštenju na tviteru napisao da su rakete su navodno lansirane s ruskih brodova u Crnom moru.

Dve rakete, tvrdi ukrajinski general, ušle su u vazdušni prostor Moldavije u 10.18 ujutro po lokalnom vremenu, a u 10.33 na teritoriju Rumunije.

"Nakon toga rakete su opet ušle u vazdušni prostor Ukrajine na dodirnoj tački granica te tri zemlje", dodao je Žaluzni.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.