"SANKCIJE NISU IZGOVOR": Sirija molim Evropu za POMOĆ nakon RAZORNOG zemljotresa!
Sirija, Foto: Profimedia

zahtev

"SANKCIJE NISU IZGOVOR": Sirija molim Evropu za POMOĆ nakon RAZORNOG zemljotresa!

Sirijski zvaničnici odavno tvrde da zapadne sankcije sprečavaju obnovu u delovima zemlje koji su razoreni tokom dvanaestogodišnjeg konflikta

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Sirije Fajsal Mekdad apelovao je na evropske zemlje da pošalju toj državi veću pomoć posle razornog zemljotresa rekavši da sankcije nisu izgovor.

"Za pomoć iz Evrope nisu potrebni zahtev ni administracija, jer humanitarna pomoć nije predmet sankcija, tako da one ne mogu biti izgovor", rekao je on.

"Sve bolnice u Siriji leče žrtve zemljotresa", rekao je Mekdad za libansku televiziju Al Mayadeen.

On je dodao da je Sirija preko svojih ambasadora tražila međunarodnu pomoć za rešavanje posledica katastrofe.

Zemljotres, Turska
foto: AP Photo Ghaith Alsayed

"Mnoge zemlje su poslale pomoć Siriji i zahvaljujemo svim liderima koji su nas kontaktirali. Ipak, situacija je veoma teška i bez obzira na obim upućene pomći, Siriji treba više", naglasio je.

Sirijski zvaničnici odavno tvrde da zapadne sankcije sprečavaju obnovu u delovima zemlje koji su razoreni tokom dvanaestogodišnjeg konflikta, prenosi Rojters.

Sa druge strane, američki i evropski zvaničnici navode da sankcije imaju za cilj da izvrše pritisak na vladu da prihvati politički proces koji bi mogao da okonča sukob.

Zemljotres, Turska
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prema poslednjim procenama, u Turskoj su dosad od posledica snažnog zemljotresa poginule 5.434 osobe. U Siriji se procenjuje da je oko 1.020 osoba nastradalo u delovima zemlje pod kontrolom pobunjenika, dok je u ostatku Sirije registrovano 812 smrtnih slučajeva.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.