PRE ZEMLJOTRESA SE OVA ČUDNA STVAR POJAVLJUJE NA NEBU: Ta POJAVA najavljuje snažan POTRES, pogledajte (VIDEO)
zemljotres, Foto: Printscreen/Youtube/VideoFromSpace

AU

PRE ZEMLJOTRESA SE OVA ČUDNA STVAR POJAVLJUJE NA NEBU: Ta POJAVA najavljuje snažan POTRES, pogledajte (VIDEO)

Niz snažnih zemljotresa juče su pogodili Siriju i Tursku, a dva potresa bila su snažnija od 7 stepni po Rihteru.

Objavljeno: 22:02h

Razorni zemljotres je iza sebe ostavio razrušene gradove i, prema dosadašnjim podacima, preko 7000 mrtvih i preko 35.000 povređenih. Neposredno pre potresa na nebu se pojavio zanimljiv fenomen. Radi se o svetlima koja podsećaju na sevanje pred oluju. Ovaj fenomen nije ništa novo, iako i dalje zbunjuje naučnike. Naravno, ovaj fenomen je i plodno tlo za teorije zavere.

Nacionalna Geografija je još pre nekoliko godina pisala o ovom fenomenu, ponudivši naučne odgovore na isti.

Kada je zemljotres magnitude 8,1 pogodio Meksiko 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile jezive slike zelenih i plavih svetala na nebu. Takozvana svetla potresa u Meksiku bila su još jedan misteriozni primer fenomena koji je zbunjivao stručnjake stotinama godina.

Poput kuglaste munje, svetla potresa su relativno retka, a naučnicima je teško da objasne o čemu se tačno radi. Stvari komplikuje to što ne izgledaju svi slučajevi isto, što pokreće objašnjenja koja se kreću od obične munje do NLO-a i pojava s drugog sveta.

„Svetla mogu da poprime mnogo različitih oblika, oblika i boja“, rekao je Fridman Frund, profesor fizike na Državnom univerzitetu San Jose i istraživač u NASA-inom Istraživačkom centru Ames, u intervjuu za National Geographic 2014. godine, prenosi Index.hr.

Svetla potresa u istoriji

Frund i njegove kolege proučili su 65 izveštaja o takvim svetlima koji sežu čak do 1600. godine, objavivši svoja otkrića 2014. u časopisu Seismological Research Letters.

Na primer, 12. novembra 1988. ljudi su videli ljubičasto-ružičastu svetleću kuglu duž reke St. Lawrence u Kvebeku, 11 dana pre snažnog zemljotresa. U Pisku u Peruu svetla su se pojavila u obliku jarkih bljeskova koji su obasjali nebo, a snimljeni su sigurnosnim kamerama uoči zemljotresa magnitude 8,0 2007. godine. I pre zemljotresa 2009. u L’Akvili u Italiji viđeni su mali snopovi svetla kako trepere iznad kamenih ulica.

1 / 7 Foto: Adem ALTAN AFP Profimedia

Da li je ova pojava stvarna?

Američki geološki institut je oprezan oko toga postoje li svetla potresa ili EQL. „Geofizičari se razlikuju oko toga u kojoj meri pojedinačni izveštaji o neobičnim svetlima u vreme i blizu epicentra zemljotresa zapravo predstavljaju EQL“, navodi institut na svojoj veb stranici: „Neki sumnjaju da bilo koji izveštaji predstavlja čvrst dokaz za EQL, dok drugi misle da barem neki izveštaji uverljivo odgovaraju EQL-u“. Frund je u ovom drugom taboru.

Šta bi moglo da uzrokuje svetla?

Analizirajući 65 svetlosnih incidenata u vreme potresa u studiji iz 2014. godine, Frund i njegovi kolege teoretisali su da svetla uzrokuju električni naboji koji se aktiviraju u određenim vrstama stena tokom seizmičke aktivnosti.

„Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori“, ističe Frund.

Na primer, bazaltne i magmatske (gabro) stene imaju sićušne defekte u svojim kristalima koji bi mogli osloboditi naelektrisanje u vazduh. Uslovi koji pogoduju svetlu postoje u manje od 0,5 posto zemljotresa širom sveta, procenjuju naučnici, što bi objasnilo zašto su bili relativno retki. Takođe su primetili da se svetla potresa češće pojavljuju pre ili tokom zemljotresa, a ne toliko nakon.

Ranija studija je ukazivala da je tektonski stres stvorio takozvani piezoelektrični efekat, u kojem stene koje sadrže kvarc proizvode jaka električna polja kada su sabijeni na određeni način. Ali jedna od komplikacija u proučavanju potresnih svetala je, naravno, da su nepredvidljiva i kratkog veka. U pokušaju da to zaobiđu, neki naučnici su pokušali da ponovo kreiraju taj fenomen u laboratoriji.

U studiji koju je vodio fizičar sa Univerziteta Rutgers u Nju Džesiju i koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala – brašno, plastični diskovi, gips – stvaraju skokove napona kada se potresaju.

Naučnici su ovaj efekat pripisali trenju između zrna, što bi protivurečilo i piezoelektričnoj teoriji i Frundovoj.

Sve dok se pojavljuju protivurečne naučne teorije, rasprava o uzrocima potresnih svetala ostaje otvorena.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.