BROJ STRADALIH U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ I SIRIJI NASTAVLJA DA RASTE: Prešao 7.200
Zemljotres, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

JEZIVO

BROJ STRADALIH U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ I SIRIJI NASTAVLJA DA RASTE: Prešao 7.200

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano juče jugoistočnu tursku i severnu Siriju

Objavljeno:

Broj mrtvih u zemljotresu u turskoj i Siriji prešao je 7.200 i verovatno će dalje rasti pošto ledeno vreme i brojni naknadni udari otežavaju napore spasavanja uprkos ogromnoj međunarodnoj pomoći.

Grozničava trka se vodi da se nađu preživeli i da se pomogne povređenim dok broj mrtvih ne prestaje da raste.

Zemljotres magnitude 7,8 pogodio je rano juče jugoistočnu tursku i severnu Siriju, usledili su brojni naknadni udari kao i još jedan snažan potres magnitude 7,5 nekoliko sati kasnije.

1 / 18 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Turska agencija za upravljanje hitnim situacijama saopštila je da je ukupan broj stradalih u zemlji prešao 5.400, i da ima oko 31.000 povredjenih. U Siriji oblast pogodjena zemljotresom podeljena je izmedju teritorije pod kontrolom vlade i one koja je pod kontrolom opozicije, koja je opkoljena vladinim snagama i graniči se sa Turskom.

Broj mrtvih u oblastima pod kontrolom vlade u Siriji porasla je na više od 800 prema ministarstvu zdravlja, dok je u pobunjeničkoj enklavi na severozapadu stradalo najmanje 1.000 ljudi prema Belim šlemovima, organizaciji za hitnu pomoć koja vodi operacije spasavanja.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je 13 miliona od 85 miliona stanovnika zemlje pogodjeno ovom zemljotresom i proglasio je vanredno stanje u 10 provincija.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.