KAD VEDRANA RUDAN UDARI, MNOGI SE DIME DANIMA: Usudila se da u javnost iznese PRLJAVŠTINU i to od onih "NAJFINIJIH"
Vedrana Rudan, Foto: Printscreen Youtube / RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

PROČITAJTE

KAD VEDRANA RUDAN UDARI, MNOGI SE DIME DANIMA: Usudila se da u javnost iznese PRLJAVŠTINU i to od onih "NAJFINIJIH"

U svojoj kolumni, razmatrajući pozicije žena kao i nasilje nad njima, Rudan je jasno istakla problem koji primećuje

Objavljeno: 10:25h

Poznata hrvatska spisateljica Vedrana Rudan je opšte poznata po svom britkom jeziku i vrlo konkretnim stavovima o skoro svakoj temi koja je u žiži javnosti. Ovog puta govorila je o poziciji žena.

U svojoj kolumni koja je izašla pre nekoliko nedelja, razmatrajući pozicije žena kao i nasilje nad njima, Rudan je jasno istakla problem koji primećuje, a kao fokus svog mišljenja uzela je Engleze, tačnije najveća imena kraljevske porodice.

Odlučili smo da njene reči prenesemo čitateljkama i čitateljima,a ona je u svom stilu prokomentarisala situaciju:

Vedrana Rudan
Vedrana Rudanfoto: Antonio Ahel/ATAImages

"Lov besnih mužjaka na bespomoćne žene neće prestati. Ne znam koliko je hrvatskih žena na Božić prebijeno. Kad portali posustanu u veličanju Gospe objavit će i koliko je žena u Hrvatskoj izgubilo glavu u čast rođenja Isusa.

Danas ću o Englezima. Kad sam bila mala uvek bismo onome ko se ponašao pristojno govorili da izigrava “Engleza”.

I vi ste čuli da su Englezi fini ljudi? Kraljevski dvor je za to živi primer. Odakle da počnem? Od Henrija Osmog koji je pobio onolike žene jer njemu obolelom od sifilisa nisu mogle roditi naslednika? Ili bih se ipak trebala uhvatiti novog kralja?

Dakle, Čarls Treći ući će u istoriju jedino kao preljubnik koji je svojoj udanoj ljubavnici pisao maštovita pisma. Današnjoj britanskoj kraljici se želeo uvući u pantalone, svi ćemo zauvek zapamtiti da je htio da bude njen tampon. Ako to nije ljubav…

Kralj Čarls i Kamila
Kralj Čarls i Kamila foto: EPA-EFE/NEIL HALL

To, naravno, jeste ljubav ali je činjenica da je njegova ljubavnica bila k**va jer se u braku kre**la sa gospodinom sa kojim će pred oltar krenuti mnogo kasnije. Kralj je bio k**viš. Ded mu je bio k**viš. Kraljica Elizabeta će ući u istoriju kao žena koja je sto godina vladala svojim omiljenim psima, konjima i dvorjanima. Za to je bila u zlatu plaćena. Ogromnu lovu držala je u bankama bivših britanskih kolonija da ne bi morala platiti porez.

Kraljev brat Endrju je pravomoćno neosuđeni silovatelj maloletnice. Da se u Engleskoj sudovi ne prave “Englezima” robijao bi godinama. Monstrum je na slobodi. Mama je njegovu slobodu platila milionima funti ukradenim od podanika različitih boja.

Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabetafoto: Profimedia

Koga briga za tračeve s britanskog dvora? Mene briga. Ovih dana je jedan od njihovih “uglednih” kolumnista, voditelj i novinar Džeremi Klarkson, za “The Sun” napisao kolumnu u kojoj je prepričao svoj mokri san. Želio bi da Megan Markl gola šeta svim britanskim gradovima da bi je građani mogli gađati. “Gospodin” je veliki prijatelj kraljeve žene Kamile.

Tako nešto odvratno ne bi palo na pamet ni najluđem “balkanskom” kolumnisti. Mnogi od njih možda sanjaju i perverznije snove, ali ih ne objavljuju, prave se “Englezima”. Neviđeni izraz mržnje prema ženi čiji je najveći greh, nemojmo se za**bavati, činjenica da je crnkinja, naišao je na opštu osudu. Smeće je čak i vlastita ćerka poslala u ku**c.

Je li to samo jedna u nizu nebitnih “anegdota” koje love milione klikova? Nije. “Slučaj Megan ” više govori o odnosu mužjaka prema ženama, ma gde bile, nego hiljade studija, protesta i intervjua sa prebijenim ženama i borkinjama i borcima za ženska prava.

Megan je veštica našeg doba. Usudila se, k**va, onako razvedena i onako crna i još glumica, zavesti retardiranog princa, nagovoriti ga da napusti rodnu grudu i da s**e po ocu, noni, bratu i Firmi. Čak se u slavnom intervjuu sa Oprom spominjao rasizam na britanskom dvoru. Rasizam u Britaniji? Kakva laž!

Megan Markl
Megan Markl foto: Profimedia

Je**ga! Jadne sve žene koje dignu glavu i još se usude govoriti. Da smo sve krotke poput Majke Božje mužjaci nas ne bi umlaćivali. Učimo od Žene koju slavimo već dve hiljade godina. Ona nam jasno, preko mužjaka u crnim mantijama poručuje, ne provocirati!

Meni Majka Božja nikad nije bila inspiracija zato ovaj tekst posvećujem Megan Markl i ostalim “vešticama” koje danas jašu na metli i živote svojih prinčeva pretvaraju u pakao. Cure, sve smo iz istog gnezda. Pružite otpor, pružite otpor, pružite otpor!

Vedrana Rudan
Vedrana Rudanfoto: Printscreen/youtube/ Televizija srpske dijaspore

Ne znate kako. Moja draga prijateljica iz detinjstva našla je fenomenalno rešenje. Kad je njen muž prvi put, i zadnji, na nju dignuo ruku, rekla mu je: “Leći ćeš u naš krevet i zaspati. Jesi li siguran da ćeš se idućeg jutra probuditi?”

Možda je krajnji čas da o**ebemo priču o krotkoj ženici koja je ušla u istoriju zato što joj je u životu trebalo samo dete, topli, magareći dah, malo slame i nimalo ku**a?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.