ŠOKANTNO OTKRIĆE: Bugarska policija švercuje migrante preko Srbije
Foto: Reuters

Organizovan zločin

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Bugarska policija švercuje migrante preko Srbije

Bugarska policija pomaže krijumčarima da migrante sa Bliskog istoka prevezu u Srbiju - sve do Beograda, navodi se u prilogu britanskog "Skaj njuza"
Objavljeno: 21:05h

Iskustva srpskih graničara podržavaju priču migranata. Bratislav Stanojević iz pogranične jedinice MUP-a Srbije objašnjava koji je najčešći način prebacivanja migranata iz Bugarske u Srbiju.

foto: AP

- U 99 odsto slučajeva krijumčari prebace migrante iz prihvatnih centara do planina koje migranti sami savladavaju, nakon čega ih druga grupa krijumčara preuzima kad pređu u Srbiju. Ipak, čim otkrijemo sistem koji koriste, oni menjaju rutu. U poslednje vreme krijumčari se ograđuju od migranata tako što parkiraju vozilo ispred restorana u kojem se migranti skupljaju, s ključevima u kolima, i onda migranti sami koriste vozilo da se prebace do određene destinacije. Niko ne želi da bude zaustavljen u planinama jer je to dokaz da su došli iz Bugarske, objašnja Stanojević.

Srpski graničari spremaju se na novi priliv migranata koji će nagrnuti sa prolećem. U tim nastojanjima koriste se i najsavremenijom tehnologijom - poput toplotnih senzora - kako bi detektovali migrante na čak 10 kilometara udaljenosti. Reporterima “Skaj njuza” graničari su pokazali fotografije migranata koji pokušavaju da pređu planine. U video-snimku iz juna 2016. godine vidi se 50 migranata kako iskaču iz žbunja i ulaze u autobus koji ih čeka kraj puta. U snimku iz novembra 2016. migranti čekaju na pumpi kako bi ih pokupili krijumčari sa dva vozila, a na trećem snimku, iz decembra 2014. godine, vodič prati migrante u Dimitrovgrad, gde ih čekuju krijumčari.

foto: Fonet

Osim austrijske, na granici Srbije i Bugarske patroliraju i pripadnici policija drugih EU zemalja - Francuske, Slovačke, Slovenije i Češke.

Patroliranja srpske i austrijske policije počela su 12. januara. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na konferenciji za novinare u decembru prošle godine najavio da se razmatra mogućnost da Srbija bude uključena, sa državama članicama EU, u proces readmisije, vraćanja ilegalnih migranata u Avganistan i Pakistan.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.