RIBA KAKVU NISTE VIDELI, DELUJE KAO IZ FILMA, ALI JE ZAPRAVO STVARNA: Ima PROVIDNU GLAVU, a živi u "ZONI SUMRAKA"
Retka riba sa providnom glavom, Foto: Printscreen/Youtube/MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

NEVEROVATNO

RIBA KAKVU NISTE VIDELI, DELUJE KAO IZ FILMA, ALI JE ZAPRAVO STVARNA: Ima PROVIDNU GLAVU, a živi u "ZONI SUMRAKA"

Riba živi na dubinama od 600 do 800 metara (2.000 do 2.600 stopa) i iako je većina njenog tela neprozirna kao što možete očekivati, glava je potpuno providna

Objavljeno:

Istraživači sa Instituta za istraživanje akvarijuma u ​​zalivu Monterej (MBARI) podelili su trenutak kada su snimili neverovatne snimke retke ribe sa providnom glavom.

Ovo neverovatno stvorenje se zove Bareleie riba, a primetili su ga akvarista Tomi Nouls i njegov tim dok su bili na istraživačkom brodu Rejčel Karlson, gde su sakupljali žele za izložbu 'Into the D"eep' u kalifornijskom akvarijumu.

Tim je stao da se 'divi' prizoru ribe, a istraživački institut je primetio da su, uprkos evidentiranju više od 5.600 zarona sa daljinskim upravljanim vozilima, naišli na ovu ribu samo devet puta.

Ima smisla, imati providnu glavu u kojoj svi mogu da vide u vašoj glavi verovatno bi vas učinilo malo samosvesnim, pa samo zamislite kako se jadna riba oseća.

Prema MBARI, koji se nalazi u Kaliforniji, Bareleie živi u okeanskoj 'zoni sumraka', što zvuči prilično sablasno.

To je mesto u moru odmah izvan dosega sunčeve svetlosti, što ga čini hladnim i mračnim mestom, ali ima mnogo čudesnih stanovnika dubine koji vrebaju dole gde ih ne možemo lako videti.

Riba živi na dubinama od 600 do 800 metara (2.000 do 2.600 stopa) i iako je većina njenog tela neprozirna kao što možete očekivati, glava je potpuno providna.

Ovo nam omogućava da vidimo sve što se dešava u glavi ribe, mada ponekad može biti teško znati šta tačno gledate.

Dve tačke na prednjem delu lica ribe mogu se pogrešno smatrati očima, izveštava "EarthSky", ali to su zapravo njeni njušni organi kroz koje može namirisati stvari.

Njene oči se nalaze odmah iza ovih tačaka i izgledaju kao zelene svetleće kugle, koje gledaju nagore kako bi omogućile ribi da uoči bilo koji svojeglavi plen koji može da pliva i žvaće.

Bareleie zvuči kao pravi lopov, međutim, kada dođe vreme da se uhvati i pojede njegov omiljeni plen, omiljeno jelo dana su očigledno mali rakovi zarobljeni u pipcima drugih morskih stvorenja.

Riba takođe može da gleda i na druga mesta osim na gore gde misli da će biti hrana, jer može da okreće oči ispod kupole providnog tkiva.

Nisu najveće ribe, većina njih je kraća od 20 cm (7,9 inča) i žive u staništima od Beringovog mora do Donje Kalifornije do Japana.

(Espreso/Unilad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.