KOLIKO JE VREMENA NEMCIMA ZAISTA POTREBNO DA ZARADE ZA KUPOVINU NAMIRNICA? Situacija se potpuno promenila
Vreme potrebno Nemcima da zarade za namirnice, Foto: Profimedia

NISTE NI POMISLILI

KOLIKO JE VREMENA NEMCIMA ZAISTA POTREBNO DA ZARADE ZA KUPOVINU NAMIRNICA? Situacija se potpuno promenila

Cene doslovno svega su skočile, a često smo imali prilike da čujemo upozorenja stručnjaka o dubokoj recesiji koja može da nastupi tokom ove zime

Objavljeno:

Koliko puta vam je palo na pamet da biste više voleli da ste živeli u neko drugo vreme? Ovo nije neuobičajeno, i skoro svaka osoba se zapitala ili pomislila ovo makar jednom u toku svog života. Ne tako često od nekoga čujemo da su stvari bile bolje ranije, u vreme kada su naši roditelji bili mladi, ali da li su zaista?

U 2022. godini nas je pogodila ekonomska kriza, a mnoge zemlje su zabeležile rekordnu inflaciju.

Cene doslovno svega su skočile, a često smo imali prilike da čujemo upozorenja stručnjaka o dubokoj recesiji koja može da nastupi tokom ove zime. Međutim, ta mogućnost se postepeno smanjila.

Ipak, analize Nemačkog ekonomskog instituta nam pokazuju da povodom nekih stvari nije bilo bolje ranije, i da danas možemo kupiti više sa manje rada nego što smo to mogli pre 48 godina, ili je makar takva situacija u zemlji u kojoj živi veliki broj Srba.

Po ovim analizama, prosečno vreme koje je potrebno ljudima u Nemačkoj da zarade da kupe pakovanje putera u 2022. godini je 8 minuta, dok je u 2020. to bilo 6 minuta, a 1974. je to iznosilo čak 14 minuta, što je skoro duplo više.

Što se tiče zarade za kupovinu 500 kg kafe, ove godine je za to potrebno 20 minuta, dok je u 2020. trebalo 18 minuta, a pre 48 godina je to bilo 58 minuta. U ovom slučaju je brojka veća više nego duplo.

Ako pogledamo kakvo je stanje sa kilogramom govedine, danas je potrebno 36 minuta kako bi se zaradilo za kupovinu namirnice, 2020. je trebalo 30 minuta, a 1974. čak 56 minuta.

Pivo je jedno od omiljenih alkoholnih pića velikog broja ljudi, pa ova analiza samim tim nije mogla da prođe bez njega. Kada pogledamo statistiku u tom slučaju, vreme zarade za kupovinu ove godine kao i 2020. je 3 minuta, a pre 48 minuta je bilo 5 minuta.

Prosečno vreme potrebno ljudima da zarade za kupovinu namirnica
Prosečno vreme potrebno ljudima da zarade za kupovinu namirnicafoto: Espreso ilustracija, Profimedia

Kada pogledamo u ovu statistiku jasno nam je da ljudima u Nemačkoj danas treba u većini slučajeva duplo manje vremena da zarade novac kako bi mogli da kupe neku od ove četiri namirnice u odnosu na situaciju kakva je bila pre 48 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.