OVO JE SUPRUGA SI ĐINPINGA: Kineski lider oženjen PEVAČICOM, neće vam biti dobro kad vidite kako IZGLEDA! FOTO
Si Đinping, Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

PRAVA LEPOTICA

OVO JE SUPRUGA SI ĐINPINGA: Kineski lider oženjen PEVAČICOM, neće vam biti dobro kad vidite kako IZGLEDA! FOTO

Si Đinpingu je davanjem trećeg mandata na čelu Komunističke partije Kine učvršćen položaj najmoćnijeg kineskog lidera

Objavljeno:

Predsedniku Kine Si Đinpingu je i formalno poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije i tako postao najmoćniji kineski vođa posle Mao Cedunga.

Si Đinpingu je davanjem trećeg mandata na čelu Komunističke partije Kine učvršćen položaj najmoćnijeg kineskog lidera. Trenutno je istovremeno generalni sekretar Komunističke partije, predsednik države i na čelu vojske. Nazivaju ga i Vrhovnim vođom.

Tri ključna položaja u partiji, državi i vojsci

Si Đinping rođen 1. juna 1953. godine u Pekingu, što znači da sad ima 69. godina.

Trenutno je na tri najvažnije pozicije u zemlji - kao generalni sekretar, on je šef Komunističke partije Kine; kao predsednik, on je šef kineske države, a kao predsedavajući kineske Centralne vojne komisije on komanduje oružanim snagama zemlje.

Na Osamnaestom kongresu KPK 2012. godine, delegati su ga 8. novembra izglasali za sledećeg predsednika Kine. Kongres ga je 15. novembra izabrao za novog sekretara Komunističke partije Kine, predsednika Centralne vojne komisije KPK.

Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013, za novog predsednika Kine.

Svekineski narodni kongres jednoglasno je izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsednika Kine 17. marta 2018. godine.

Na 20. kongresu Kineske komunističke partije, u Pekingu, Si Đinpingu je i formalno poveren treći mandat na mestu generalnog sekretara Komunističke partije.

Dobijanjem trećeg uzastopnog mandata na čelu Komunističke partije smatra se najjačim vođom posle Mao Cetunga.

Si Đinping
foto: Profimedia

Kineski san

Otkako je krajem 2012. godine preuzeo dužnost predsednika države, Si je sledio ono što on zove "velikim podmlađivanjem kineske nacije" u viziji koja se naziva "kineskim snom".

Pod njim je druga najveća ekonomska sila na svetu sprovela reformu u borbi protiv sporog privrednog rasta, kao što je gašenje predimenzioniranih državnih industrija i smanjenje zagađenja, kao i infrastrukturni projekat "Jedan pojas, jedan put" vredan više milijardi dolara sa ciljem proširenja kineskih globalnih trgovačkih veza.

Zemlja je preuzela veću inicijativu na globalnoj sceni. Kada je reč o spoljnoj politici, Si otvara Kinu prema svetu i izgradnju zemlje koja ne zavisi ni od koga. Kineski šef države nastavio je da širi kineski uticaj na Bliskom istoku, u Africi, kao i u Latinskoj Americi, unapređujući pritom ekonomsku i privrednu saradnju.

Privredni rast je usporila pandemija kovid 19. S obzirom da će pred njim ostati izazovi vezani sa kovid, nastavak ekonomskog rasta, jačanje vojske i pitanje Tajvana, treći mandat bi mogao da mu bude najteži do sada, smatraju analitičari.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Misao Si Đinpinga

Razvio je sopstvenu ideologiju Si Đinpingova misao o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru, piše Rojters.

Ideologija naglašava oživljavanje misije stranke kao političkog, ekonomskog, društvenog i kulturnog lidera Kine i njenu centralnu ulogu u postizanju cilja "nacionalnog podmlađivanja", vraćanja zemlje na istaknutu poziciju u svetu.

Ublažena politika jednog deteta

Dve godine nakon dolaska na vlast, Si je 2015. ublažio politiku jednog deteta, nakon 35 godina.

Parovima od kojih su supruga ili suprug jedino dete svojih roditelja dozvoljeno je da imaju dvoje dece.

Politika jednog deteta u Kini uvedena je pre više od tri decenije da bi se smanjio natalitet i kontrolisao rast stanovništva u najnaseljenijoj zemlji na svetu.

Kult ličnosti

Si je, prema pisanju zapadnih medija, stvorio kult ličnosti oko sebe otkad je stupio na dužnost predsednika, uz knjige, crtane filmove, pop pesme i plesne rutine u čast njegovoj vladavini.

Nakon Sijevog uspona u vodeće jezgro KPK, mnogi ga nazivaju ocem nacije.

Privatni život

Bio je oženjen dva puta. 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu.

Brak se nakon nekoliko godina završio razvodom.

Potom se 1987. oženio za poznatu pevačicu Peng Ljuan s kojom ima ćerku, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Peng Lijuan je rođena 20. novembra 1962. tako da sada ima 59 godina.

Si je navodno bio akademik tokom njihovog udvaranja, raspitivao se o tehnikama pevanja.

Četiri dana nakon njihovoh venčanja, Peng Lijuan se vratio u Peking da bi nastupila na Nacionalnom festivalu umetnosti, a zatim je odmah otišla u Sjedinjene Države i Kanadu da bi nastupila tamo.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/PHILIPPE LOPEZ / POOL MAXPPP OUT

Od tog vremena, Si i Peng su vodili uglavnom odvojene živote, pri čemu je Peng većinu svog vremena provodila u Pekingu, a njen muž je svoje vreme provodio u Fudžijanu i kasnije u Džeđiangu.

Si poseduje diplomu iz hemijske tehnologije i doktorat iz političkih nauka.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.