OD SADA NIJEDNA ZEMLJA NIJE ZAŠTIĆENA: Rusija ŽUSTRO odreagovala na novi dogovor ZAPADA, pazite samo OVE REČI
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Guardian News

nisu štedeli reči

OD SADA NIJEDNA ZEMLJA NIJE ZAŠTIĆENA: Rusija ŽUSTRO odreagovala na novi dogovor ZAPADA, pazite samo OVE REČI

"Zapravo, prisustvujemo preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta"

Objavljeno:

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu navodeći da to neće smanjiti potražnju za ruskom naftom.

- Stratezi u Vašingtonu, koji se kriju iza plemenitih slogana o osiguravanju energetske stabilnosti za zemlje u razvoju, ćute pred činjenicom da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše osmišljenih postupaka. Pre svega, mislimo na sankcije prema Rusiji i zabranu uvoza energenata iz naše zemlje - navela je ambasada, preneo je TAŠ.

Ambasada dodaje da kolektivni Zapad pokušava da reši probleme koje je sam kreirao.

- Zapravo, prisustvujemo preoblikovanju osnovnih principa slobodnog tržišta - navodi se u saopštenju.

Rusija, Nafta
foto: EPA/DAVE HUNT, Profimedia

- Ovakvi koraci ce neizbežno dovesti do povecanja neizvesnosti i nametanja vecih troškova za potrošače sirovina. Štaviše, od sada, nijedna zemlja nije zaštićena od uvođenja raznoraznih ograničenja na njen izvoz, nametnutih iz političkih razloga - dodali su iz ruske diplomatske misije u SAD.

Članice G7 i Australija su u zajedničkom saopštenju poručile da su se složile oko toga da se odredi limit na cenu ruske nafte u iznosu od 60 dolara po barelu.

Ova odluka će stupiti na snagu 5. decembra.

I Kremlj se oglasio povodom novog dogovora Zapada, poručivši da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu uprkos "opasnom" pokušaju zapadnih vlada da nametnu ograničenje cena za njen izvoz nafte, dok Ukrajina veruje da je gornja granica cena trebalo da bude duplo niža od dogovorene. Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom zemalja G7 složila se u petak da ograniči cenu ruske nafte koja se uvozi morem na 60 dolara po barelu, u pokušaju da ograniči prihode Moskve i smanji njenu sposobnost da finansira invaziju na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i visoki zvaničnici Kremlja više puta su govorili da neće isporučivati naftu zemljama koje nameću ograničenja cena.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.