BEBA ŠOKIRALA SVE ODREDA, LEKARI NA POROĐAJU ZANEMELI! Da li je ovo moguće?
Beba, Foto: Tik Tok printscreen

NE PAMTI SE U ISTORIJI ZEMLJE

BEBA ŠOKIRALA SVE ODREDA, LEKARI NA POROĐAJU ZANEMELI! Da li je ovo moguće?

Ova jako retka pojava zabeležena je manje od 200 puta u istoriji

Objavljeno: 14:55h

Devojčica iz Meksika rođena je sa repom dugim 5,7 centimetara. Ona je rođena carskim rezom u bolnici u Nuevo Leonu, a njeni roditelji su zdravi i u kasnim dvadesetim.

Rep je bio „mekan, prekriven kožom i finom dlakom“, a imao je „zašiljen“ vrh, navodi se u lekarskom izveštaju kojeg su preneli lokalni mediji. Prečnik je varirao između 3 mm i 5 mm, sužavajući se prema vrhu.

Ova jako retka pojava zabeležena je manje od 200 puta u istoriji. Lekari, na čelu sa dr Hozeom Ruedom, veruju da je ovaj slučaj prvi ikada zabeležen u Meksiku.

Beba je rođena potpuno zdrava bez bilo kakvih komplikacija tokom trudnoće, a lekari su brzo uočili rep koji viri na kraju njene trtične kosti sa “korenom” malo pomerenim ulevo.

– Struktura je bila mekana, prekrivena kožom i finom dlakom, mogla je pasivno da se pomera bez bola, ali nije pokazivala spontane pokrete. Beba je plakala kada su strukturu uboli iglom – naveli su lekari.

Rep je uklonjen prilikom manje operace urađene kada je devojčica napunila dva meseca. Ona je otpuštena istog dana i nije bilo nikakvih komplikacija.

Beba
foto: Printscreen

Analiza je otkrila da je to bio tzv. “pravi rep” koji sadrži mišiće, krvne sudove i nerve, ali ne i kosti, nalik onima kod životinja. Smatra se da potiče od embrionalnog repa koji sve bebe razvijaju u materici, ali se obično ponovo apsorbuje u telo da bi formirao trtičnu kost.

„Pravi repovi“ su izuzetno retki, sa samo 195 slučajeva identifikovanih do 2017. godine, a najduži je bio 20 centimetara. Najčešće se nalaze kod dečaka, a jedna od 17 beba sa repom takođe pati od poremećaja rasta mozga ili lobanje. Doktori ne znaju šta ih uzrokuje.

(Espreso/Objektiv/Times now news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.