ISTORIJSKA MISIJA: Najmoćnija RAKETA na svetu poslala PRVE SLIKE sa svog puta do MESECA (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/@esaspaceflight

SPEKTAKULARNO

ISTORIJSKA MISIJA: Najmoćnija RAKETA na svetu poslala PRVE SLIKE sa svog puta do MESECA (FOTO/VIDEO)

Raketa najnovije generacije u okviru misije “Artemis” bi u svemiru trebalo da provede 25 dana, noseći kapsulu "Orion“ bez posade, a ukoliko sve prođe bezbedno, planira se da u nekom od narednih lansiranja u njoj budu ljudi

Objavljeno:

Raketa američke svemirske agencije NASA je na putu za Mesec, nakon lansiranja u sredu, 50 godina od poslednje misije Apolo.

Raketa najnovije generacije u okviru misije “Artemis” bi u svemiru trebalo da provede 25 dana, noseći kapsulu "Orion“ bez posade, a ukoliko sve prođe bezbedno, planira se da u nekom od narednih lansiranja u njoj budu ljudi. U kapsuli se trenutno nalaze lutke nazvane Helga i Zohar.

Nedugo nakon lansiranja, “Orion” je poslao na zemlju prve željno očekivane slike sa kamera zakačenih na krajevima njegovih solarnih krila dugih sedam metara, preneo je portal Space.com.

NASA je podelila tri slike “Oriona”. Prve slike, relativno niske rezolucije, pokazuju delove letelice. Na jednoj se u pozadini vidi plavo zakrivljenje Zemlje u pozadini. Kad je “Orion” fotografisao još je bio zakačen za lansirni sistem. Do odvajanja od druge faze došlo je oko sat i 55 minuta nakon poletanja.

Nazvana po drevnoj grčkoj boginji lova - i Apolonovoj sestri bliznakinji Artemidi – “Artemis” ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. NASA je prethodno dva puta pokušala da lansira raketu ka Mesecu neuspešno, zbog tehničkih problema.

Podsetimo, Istorijska misija "Artemis I" ("Artemida I2) poletela je u sredu u ranim jutarnjim satima, nakon meseci iščekivanja. Tada je svemirska letelica bez posade krenula na put oko Meseca, otvarajući put NASA da posle pola veka još jednom pošalje astronaute na površinu Zemljinog satelita.

Spektakularni snimci i fotografije koje je napravila svemirska letelica "Orion" podeljeni su devet sati nakon poletanja i prikazuju pogled na Zemlju sa udaljenosti od 92.000 kilometara od naše planete na putu ka Mesecu.

Raketa "Space Launch Sistem" (ili SLS), visoka 98 metara, upalila je svoje motore u 1.47 u sredu ujutru i poletela je sa lansirne rampe na Floridi.

Očekuje se da će "Orion" preći oko dva miliona kilometara idući putem koji će ga odvesti dalje nego što je prešla bilo koja druga svemirska letelica dizajnirana za ljudski let, navodi NASA. Nakon što obleti oko Meseca, "Orion" će se vratiti, završavajući svoje putovanje za oko 25,5 dana. Kapsula bi tada trebalo da padne u Tihi okean kod obale San Dijega 11. decembra, kada će timovi za oporavak čekati u blizini da je odvuku na sigurno.

Tokom misije Nasini inženjeri će pomno pratiti performanse svemirske letelice. Tim će proceniti da li "Orion" radi onako kako je predviđeno i da potom odluči da li je došlo vreme da se pošalje prva misija sa posadom u lunarnu orbitu, koja je trenutno zakazana za 2024.

Ova misija takođe označava debitantski let SLS rakete kao najmoćnije koja je ikada stigla do Zemljine orbite, sa 15 odsto većim potiskom od rakete "Saturn V", koja je pokretala Nasino sletanje na Mesec u 20. veku.

"Artemis II" će slediti sličan put kao "Artemis I", ali će imati astronaute na brodu. Očekuje se da će "Artemis III", koji bi trebalo da se lansira kasnije ove decenije, prvi put spustiti ženu i tamnoputu osobu na površinu Meseca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.