SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O RAKETI ZBOG KOJE SVET STRAHUJE: Evo da li može da padne u vaše DVORIŠTE, nije BEZAZLENO!
Raketa, Foto: Profimedia

ZAVLADALA PANIKA

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O RAKETI ZBOG KOJE SVET STRAHUJE: Evo da li može da padne u vaše DVORIŠTE, nije BEZAZLENO!

Da strah nije bezazlen govori i to što je ovo najveći objekat koji je ikada pao iz svemira

Objavljeno: 14:06h

Godinama unazad, svet barem jednom godišnje strahuje od kineske rakete koja se nekontrolisano sruši na zemlju. To se dešava i danas, sa tim što je sada situacija dosta dramatičnija - jer niko ne može da tvrdi da raketa Long March 5B teška 23 tone neće pasti u naseljeno mesto.

Iako je svemirska komanda Sjedinjenih Država navela da će pasto u Tihi okean, niko ne može da glasno kaže da će tu zaista i pasti.

Ovaj veliki komad rakete Long March 5B koji je lansirao treći i poslednji modul za završetak svemirske stanice Tiangong još jednom je izazvao nervozno posmatranje neba širom sveta dok su kineski dizajneri raketa nemo posmatraju situaciju, piše Njujork Tajms.

Da strah nije bezazlen govori i to što je ovo najveći objekat koji je ikada pao iz svemira.

Međutim, Zhao Lijian, portparol ministarstva spoljnih poslova tvrdi da nema razloga za strah.

„Želeo bih da istaknem da je Kina uvek sprovodila aktivnosti u mirnom korišćenju svemira u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnom praksom“, rekao je Lijan.

Dodao je da je raketa dizajnirana tako da ne predstavlja veliku opasnost pri padu. Prema njegovim rečima, raketa je „projektovana posebnom tehnologijom – većina komponenti će izgoreti i biti uništena tokom procesa ulaska u zemljinu sferu, a verovatnoća da će naneti štetu vazduhoplovnim aktivnostima i na zemlji je izuzetno mala“.

Koje su šanse da deo rakete padne u vaše dvorište?

Ipak, svet nastavlja da strahuje od toga da raketa ne padne u njihovo dvorište. Zavisi od toga gde živite.

Zbog orijentacije orbite, ako živite negde poput Čikaga ili dalje na severu — što uključuje skoro celu Evropu i celu Rusiju — šanse da vas pogodi ova raketa ravne su nuli.

Takođe sigurno neće pasti u Aziju i Južnu Ameriku, tako da niko na ta dva kontinenta ne mora da brine.

Za ljude na drugim mestima, šanse da budu pogođene bile su male, ali ne i jednake nuli.

Ted Muelhaupt, konsultant za Aerospace Corporation, neprofitnu grupu koju uglavnom finansiraju SAD kaže da su šanse šest naspram 10 triliona.

„Imate daleko bolje šanse da dobijete na lutriji. Prostije rečeno, ako bi 10 triliona kineskih raketnih pojačivača Long March 5B palo s neba, njih šest bi vas lično pogodilo“, rekao je Muelhaupt.

Dodao je i da je je šansa da raketa nikoga na svetu ne povredi 99,5 odsto.

Ali verovatnoća od 0,5 odsto ostaje i dovoljno je velika da svet mora da pažljivo prati, pripremi se i preduzme mere predostrožnosti.

Ovo se dešavalo i ranije

Inače, ovakav razvoj događaja nije retkost – dva od tri prethodna lansiranja Long March 5B — jedne od najmoćnijih raketa u upotrebi danas — završila su tako što je veliko broj komada metala pao u blizini naseljenih mesta. Na sreći, tada niko nije povređen.

Za prvo lansiranje rakete, 2020. godine, buster je napravio nekontrolisani ponovni ulazak iznad zapadne Afrike, sa nekim krhotinama koje su pale na selo u Obali Slonovače. Nakon trećeg lansiranja, u julu, došlo je do nekontrolisanog ponovnog ulaska iznad jugoistočne Azije, sa komadima koji su sleteli u Maleziju.

„Opet, veliki komadi metala su pali blizu mesta gde su ljudi“, rekao je dr Muelhaupt.

Uz to, stručnjak navodi da nema naznaka da je Kina napravila bilo koju od značajnih modifikacija dizajna rakete koje bi bile potrebne za kontrolisani ponovni ulazak.

Kina ne odustaje od ovih poduhvata

Takođe, Kina planira još najmanje jedno lansiranje Long March 5B, za sledeću godinu, kako bi u orbitu postavili svemirski teleskop, Ksuntian, koji bi bio konkurent NASA-inom svemirskom teleskopu Habl.

Takođe, i ostale svemirske organizacije pripremaju lansiranje svojih raketa.

Ipak, stručnjaci kažu da nema potrebe da brinete o predstojećem letu NASA-ine masivne rakete na mesec, Space Launch Sistem.

Najveća raketa koja je letela od Saturna V koji se koristi za misije Apolo, trebalo bi da obavi svoj prvi let kasnije ovog meseca. Njegov centralni stepen jezgra putuje skoro sve do orbite, ali zvaničnici NASA-e su u četvrtak rekli da je njegova putanja dizajnirana da ponovo uđe nedugo nakon lansiranja u određenom nenaseljenom području.

„Nalazi se u oblasti okeana gde neće uticati ni na koga“, rekao je Džejms Fri, pomoćnik administratora za istraživačke sisteme u NASA-i.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.