BAJDEN OSPORIO TVRDNJE ZELENSKOG: Komentarisao njegovu izjavu o PROJEKTILU koji je pao u Poljsku, izustio SAMO OVO
Džo Bajden, Foto: Profimedia

GORUĆA TEMA

BAJDEN OSPORIO TVRDNJE ZELENSKOG: Komentarisao njegovu izjavu o PROJEKTILU koji je pao u Poljsku, izustio SAMO OVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da bez sumnje " to nije bila naša raketa", objavili su ukrajinski mediji 16. novembra

Objavljeno: 10:07h

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden osporio je 17. novembra komentar ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da projektil koji je pao u Poljsku nije ukrajinskog porekla.

"To nije dokaz", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući po povratku sa putovanja po Aziji, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da bez sumnje " to nije bila naša raketa", objavili su ukrajinski mediji 16. novembra.

On je rekao da je svoj zaključak zasnovao na izveštajima ukrajinske vojske u koje "ne može a da ne veruje".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su optužbe o rusku umešanosti u pad rakete "deo sistematske antiruske kampanje Zapada".

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je projektil ruske proizvodnje pao na selo Przevodov, u istočnoj Poljskoj, oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom. Dve osobe su poginule.

Zapadni zvaničnici, među kojima i šef NATO-a Jens Stoltenberg, rekli su da je nesreću u Poljskoj verovatno izazvao projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Stoltenberg je rekao da Ukrajina nije kriva za incident i da "Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine".

Jens Stoltenberg
foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Zvaničnici su rekli i da za sada nema indicija da je to bio nameran napad i da je istraga o tome šta se dogodilo u toku.

"Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, radi se o raketi S-300 napravljenoj u Sovjetskom Savezu, staroj raketi i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana", rekao je poljski predsednik Andžej Duda 16. novembra.

"Velika je verovatnoća da ga je ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana“, rekao je on.

Andžej Duda
foto: EPA-EFE/TOMASZ WASZCZUK

Ukrajina je zatražila hitan pristup mestu eksplozije.

Incident se dogodio tokom, kako je Kijev saopštio, najintenzivnijeg talasa raketnih napada Rusije na gradove širom Ukrajine od početka rata u februaru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.