Stoltenberg: U Poljsku verovatno pao projektil iz Ukrajine, ali ne ukrajinskom krivicom!
Jens Stoltenberg, Foto: ap

OGLASIO SE

Stoltenberg: U Poljsku verovatno pao projektil iz Ukrajine, ali ne ukrajinskom krivicom!

Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine.

Objavljeno: 14:01h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prvi rezultati istrage govore da je u Poljsku najverovatnije pao projektil ukrajinskog sistema odbrane koji je ispaljen da bi se Ukrajina zaštitila od ruskih projektila.

"Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi konačnu odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg posle vanrednog sastanka NATO.

Nema indikacija da je projektil bio rezultat namernog napada ili da Rusija priprema ofanzivnu vojnu akciju protiv NATO, dodao je on.

Stoltenberg je ocenio da jučerašnji incident pokazuje da rat u Ukrajini nastavlja da stvara opasne situacije.

"Rusija je pokrenula talas novih napada na ukrajinske gradove, gađajući civilne mete, i to je samo po sebi opasna situacija. Posledice se mogu osetiti i na teritoriji NATO-a", rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje novinara.

Stoltenberg je rekao da su saveznici NATO uputili saučešče povodom pogibije dve osobe u Poljskoj kao posledica eksplozije projektila u selu nadomak granice sa Ukrajinom.

Dodao je da saveznici izražavaju snažnu solidarnost sa Poljskom i da su jasno stavili do znanja da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu.

Šef NATO je takođe pozvao Rusiju da "prekine besmisleni rat" i naveo da je Alijansa ujedinjena i da će učiniti sve da zaštiti i brani sve saveznike.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.