REDAK RUŽIČASTI DIJAMANT PRODAT ZA ENORMNU SUMU NOVCA: Od cifre će vam se zavrteti u glavi! (FOTO/VIDEO)
Dijamant, Foto: Printscreen/Twitter/@KanaKasahara

NEVEROVATNO

REDAK RUŽIČASTI DIJAMANT PRODAT ZA ENORMNU SUMU NOVCA: Od cifre će vam se zavrteti u glavi! (FOTO/VIDEO)

Aukcijska kuća je saopštila da je neidentifikovani azijski kupac kupio dijamant

Objavljeno:

Iz kuće Kristi kažu da su prvi ikada zabeleženi ružičasti dijamanti pronađeni u indijskim rudnicima Golkonda u 16. veku.

Ružičasti dijamant u obliku kruške od 18 karata koji se tretira kao retkost, prodat je na aukciji u Ženevi za 28,4 miliona švajcarskih franaka (28,8 miliona dolara), uključujući naknade i poreze.

Fantastičan živopisni ružičasti kamen „Fortune Pink“, za koji se kaže da je najveći te vrste i oblika, bio je deo aukcije koju je organizovala aukcijska kuća Kristi. Očekivalo se da će zaraditi između 25 i 35 miliona dolara.

Aukcijska kuća je saopštila da je neidentifikovani azijski kupac kupio dijamant.

Maks Foset, šef odeljenja za nakit aukcijske kuće Kristi u Ženevi, rekao je da je kamen jake, zasićene ružičaste boje iskopan u Brazilu pre više od 15 godina. On je odbio da identifikuje njegovog vlasnika, ali je dijamant opisao kao „pravo čudo prirode“.

Iz kuće Kristi kažu da su prvi ikada zabeleženi ružičasti dijamanti pronađeni u indijskim rudnicima Golkonda u 16. veku, pre nego što su se drugi pojavili tokom vekova na mestima poput Afrike, Australije, Brazila i Rusije.

Aukcija ružičastog kamena usledila je nakon obilaska izložbenog prostora u Njujorku, Šangaju, Singapuru i Tajvanu pre nego što je stigao u Ženevu.

Generalni direktor Tobias Kormind iz kompanije 77 Diamonds, onlajn juvelira dijamanata, nazvao je prodajnu cenu razočaravajućom.

- Izuzetni dijamant Fortune Pink koji je prodat u Ženevi, sa svojom povoljnom težinom od 18,18 karata, što označava prosperitet u Aziji, nažalost nije doneo sreću ili povećanje bogatstva kojem su se mnogi nadali - rekao je on.

On je sugerisao da bi rezultat mogao biti odraz „potresne globalne ekonomije“ i drugih finansijskih faktora, koji su „dozvali zabrinutosti koje se uvlače, čak i među najvišim ešalonom bogatih kupaca“.

Aukcija se održava šest meseci nakon što je Kristi prodao "The Rock" - beli dijamant veličine jajeta od 228 karata, koji se naplaćuje kao najveći te vrste koji će se naći na aukciji - za više od 21,75 miliona dolara, uključujući naknade.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.