NAJVEĆE IZNENAĐENJE JOŠ OD POBEDE TRAMPA NAD HILARI KLINTON: Bajden ponovo PRKOSIO izgledima?!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

MEĐUIZBORI

NAJVEĆE IZNENAĐENJE JOŠ OD POBEDE TRAMPA NAD HILARI KLINTON: Bajden ponovo PRKOSIO izgledima?!

Preovlađujući narativ poslednjih nedelja odnosio se na zamah republikanaca, jer se činilo da glasači daju prioritet ekonomiji i inflaciji nad pravima na abortus i problemima sa demokratijom

Objavljeno:

Iako još ima mnogo glasova koje treba prebrojati na međuizborima u SAD, demokrate su ostvarile mnogo bolje rezultate nego što su ankete pokazivale.

Ovo je, kako piše Gardijan, najiznenađujućiji ishod na biralištima otkako je Donald Tramp pobedio Hilari Klinton 2016. godine.

Preovlađujući narativ poslednjih nedelja odnosio se na zamah republikanaca, jer se činilo da glasači daju prioritet ekonomiji i inflaciji nad pravima na abortus i problemima sa demokratijom.

Republikanci bi zaista mogli da osvoje kontrolu nad Domom i Senatom. Ali to neće biti na marginama o kojima su sanjali. Prema većini parametara – uključujući njihova sopstvena nepromišljena predviđanja – bili su razočaravajući i loši.

1 / 2 Foto: Profimedia

Uzmimo za primer izbore za guvernera države, gde su se demokrate ranije uglavnom mučile, ali se ovoga puta umešala nova generacija. Mora Hili je pobedila u Masačusetsu, Ves Mur je pobedio u Merilendu, a Džoš Šapiro je u Pensilvaniji pobedio konroverznog Daga Mastrijana, koji je negirao ishod predsedničkih izbora.

Rani, provizorni zaključak je da je odluka Vrhovnog suda u junu da poništi ustavno pravo na abortus zaista promenila igru, podstakla glasače i demokratsku bazu. Ankete su sugerisale da su reproduktivna prava izbledela kao problem poslednjih meseci. Ali se ispostavilo da to nije tako.

Drugo privremeno tumačenje je da je Džo Bajden ponovo prkosio izgledima. Pre samo nekoliko godina otpisan je kao predsednički kandidat za 2020. nakon lošeg nastupa u Ajovi i Nju Hempširu samo da na kraju ipak dobio partijsku nominaciju.

Sada se čini da je predsednik spreman da bude bolji od svojih demokratskih prethodnika Bila Klintona, koji je izgubio 54 mesta u Predstavničkom domu u svom prvom mandatu 1994. godine, i Baraka Obame, koji je izgubio 63 mesta u svom prvom mandatu 2010. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.