ZELENSKI IMA 5 USLOVA ZA PREGOVORE: Rusija samo JEDAN!
Putin i Zelenski, Foto: Profimedia, EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

au

ZELENSKI IMA 5 USLOVA ZA PREGOVORE: Rusija samo JEDAN!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom

Objavljeno:

Sekretar ukrajinskog Veća bezbednosti rekao je da će "glavni uslov" za nastavak pregovora s Rusijom biti obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Uticajni zvaničnik Oleksij Danilov napisao je na Tviteru da Ukrajina takođe treba "jemstvo" koje pružaju moderna protivzračna obrana, avioni, tenkovi i projektili dugog dometa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom, ali samo za "prave" pregovore koji bi vratili ukrajinske granice, dali joj odštetu za ruske napade i kaznili odgovorne za ratne zločine.

Primedbe, izrečene tokom noćnog obraćanja, došle su nekoliko dana nakon izveštaja Washington Posta u kom se navodi da SAD želi da Kijev pokaže svoju spremnost na pregovore, zabrinut da bi Ukrajina prevelikom nepopustljivošću mogla da našteti svojoj poziciji i međunarodnoj podršci.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/@nexta_tv

Pre nego što se obratio svetskim liderima na globalnom klimatskom samitu u utorak, Zelenski je rekao:

- Svako ko ozbiljno misli na klimatski program takođe bi trebao biti ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore - rekao je on na samitu.

Zelenski: Više puta smo predlagali pregovore

Zelenski je zatim rekao da je Ukrajina više puta predlagala pregovore, ali su navodno "uvek dobijali sulude ruske odgovore o novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucenama".

- Još jednom da ponovim obnova teritorijalne celovitosti, poštovanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uslovi - kaže Zelenski.

Otkako je Rusija objavila aneksiju ukrajinskih teritorija krajem septembra, Zelenski je rekao da Kijev nikada neće pregovarati s Moskvom sve dok je Vladimir Putin ruski predsednik. Kijevski zvaničnici suu ponovili isti stav više puta poslednjih dana.

- Pregovarati s Putinom značilo bi dići ruke, a mi mu nikada ne bismo dali taj poklon - rekao je savetnik Zelenskog Mihajl Podoljak u intervjuu za italijanski list.

Rusija je tražila od Ukrajine da se odrekne teritorija kao protivuslov za nastavak pregovora.

- Društvo to nikada neće prihvatiti. Ruska vojska će napustiti ukrajinsku teritoriju, a onda će doći do dijaloga - rekao je savetnik Zelenskog.

U ponedeljak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da to Kijev odbija.

Moskva je više puta rekla da neće pregovarati o anektiranim ukrajinskim teritorijama.

Rusija: Mi imamo samo jedan uslov

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti saopštila je da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao da jedino Ukrajina koči izglede za nastavak pregovora. RIA prenosi njegove riječi:

- Nema preduslova s naše strane osim glavnog uslova, da Ukrajina pokaže dobru volju - kaže on.

Rudenko je istakao da je "Ukrajina donela zakon koji zabranjuje pregovore".

- Uvek smo izjavljivali da smo spremni za takve pregovore, koji su prekinuti bez naše krivice - rekao je on.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.