ZELENSKI OBJAVIO USLOVE ZA MIROVNE PREGOVORE SA RUSIJOM: Evo šta tačno ukrajinski lider TRAŽI!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

OGLASIO SE

ZELENSKI OBJAVIO USLOVE ZA MIROVNE PREGOVORE SA RUSIJOM: Evo šta tačno ukrajinski lider TRAŽI!

Američki list "Vašington post" objavio je u neđelju, 6. novembra, da administracija predsednika SAD Džoa Bajdena "privatno" nagovara Kijev da pokaže spremnost da pregovara sa Moskvom.

Objavljeno: 10:37h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je uslove za mirovne pregovore sa Rusijom, nakon spekulacija u zapadnim medijima da Vašington nagovara Kijev da izrazi otvorenost za dijalog sa Moskvom.

Američki list "Vašington post" objavio je u neđelju, 6. novembra, da administracija predsednika SAD Džoa Bajdena "privatno" nagovara Kijev da pokaže spremnost da pregovara sa Moskvom.

Još jednom - vraćanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje UN, kompenzacija štete nanesene ratom, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se ovo neće ponoviti. Ovo su potpuno razumni uslovi - izjavio je Zelenski u video-snimku koji je objavio na "Telegramu".

On je poručio da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima "destabilizujući uticaj", po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio „destabilizujući uticaj Rusije“ u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo, prenosi Rojters.

On je poručio i da klimatska agenda "stvarno trpi“, i da ne može da bude "stavljena na čekanje".

- Dakle, svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore - rekao je Zelenski.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

Ukrajina i Rusija održale su nekoliko krugova mirovnih pregovora od početka neprijateljstava 24. februara. Poslednji krug zaključen je u Istanbulu 29. marta - bez rezultata - i od tada su pregovori u zastoju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je krajem septembra da je Moskva i dalje otvorena za razgovore sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da prekine neprijateljstva.

Zelenski je nakon toga izjavio da je Kijev spreman za razgovore samo ako Rusija dobije novog predsednika, na šta je Kremlj odgovorio da će čekati promenu stava trenutnog ili nekog budućeg predsednika Ukrajine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.