ISPRAVKA Stoltenberg nije izjavio da "NATO ne želi prekid vatre u Ukrajini"
Jens Stoltenberg, Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

rat se nastavlja

ISPRAVKA Stoltenberg nije izjavio da "NATO ne želi prekid vatre u Ukrajini"

NATO nije strana u ukrajinskom sukobu

Objavljeno: 14:41h

Na portalu Espreso.rs datuma 8.11. 2022. godine u 19 časova i 15 minuta pušten je tekst sa naslovom "NATO NE ŽELI PREKIG VATRE U UKRAJINI: Stoltenberg ŠOKIRAO!".

Na osnovu teksta portala Raskrinkavanje.ba, izmenili smo naslov i sporne delove ovog teksta.

U TEKSTU SE NAVODI:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“. Ova tvrdnja nije tačna i iskorišćena je u manipulativne svrhe

ISPRAVKA:

U originalnom tekstu koji smo preneli navedeno je da je "generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“, a ovakvo prenošenje izjave nije tačno, jer on nije ni u jednom trenu govorio o "željama" saveza NATO, nego je pojasnio zašto bi prekid vatre pod ruskim uslovima, u ovom trenutku, bio katastrofalan za Ukrajinu i opasan za druge zemlje.

„Ako Ukrajina pristane na ruske zahteve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije - postoji rizik da će biti nastavljeni napadi...To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susednim zemljama“, rekao je Stoltenberg.

On nikada nije odgovorao na pitanje "zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini", i to je portal Sputnjik manipulativno interpretirao u tekstu.

Takođe, pogrešno je interpretirano i da je "Stoltenberg uverio da severnoatlantski blok i dalje želi da okonča rat", jer kako se navodi u analizi, on je ponovio da NATO nije uključen u rat, pa je nejasno zašto je Sputnik ustvrdio da je Stoltenberg rekao da taj savez “želi da okonča rat u Ukrajini”. Naime, Stoltenberg je naglasio da "svi žele da ovaj rat završi":

"Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir“, objasnio je generalni sekretar, ne misleći u ovom kontekstu na "želje" NATO saveza kako je predstavljeno u tekstu, već je davao komentar na situaciju u Ukrajini.

"Ukrajina se brani. NATO, NATO saveznici nisu strane u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu u pridržavanju prava na samoodbranu koje je utjelovio UN", rekao je Stoltenberg.

Dakle Stoltenberg nikada nije bio upitan za "želje" NATO saveza i tvrdnja da "NATO ne želi da prekid sukoba" je manipilacija, stoga se izvinjavamo našim čitaocima.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.