RUSIJA IMA NOVU TEORIJU: Ukrajina planira da baci "PRLJAVU BOMBU" na svoju teritoriju, Zapad ODBIJA DA VERUJE!
Ukrajina, Foto: Yevhen Kotenko / Avalon / Profimedia

OGLASIO SE

RUSIJA IMA NOVU TEORIJU: Ukrajina planira da baci "PRLJAVU BOMBU" na svoju teritoriju, Zapad ODBIJA DA VERUJE!

Tri države izdale su, što je velika retkost, zajedničko saopštenje, nakon što ih je Rusija kontaktirala i iznela tvrdnje o "prljavoj bombi"

Objavljeno:

Rusija je proteklih dana kontaktirala sa tri nuklearne sile Zapada kako bi iznela neosnovane tvrdnje o ukrajinskoj zaveri sa "prljavom bombom", usred straha od dalje eskalacije sukoba.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je za 48 sati razgovarao sa svojim kolegama u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj, dok je istovremeno ruski general Valeri Gerasimov razgovarao sa svojim kolegama u Britaniji i Americi.

Rusija, koja je i inicirala ove razgovore, iskoristila je priliku da iznese tvrdnje da Ukrajina planira da baci "prljavu bombu" na svojoj teritoriji, u šta Zapad odlučno odbija da poveruje.

Zapad već dugo sumnja da je Moskva spremna da izvede veliku lažnu operaciju – da pokrene napad, ali okrivi Ukrajince, a zatim iskoristi pokolj kao izgovor za dalju eskalaciju.

Iznenadna želja za dijalogom mogla bi biti deo procesa stvarnja ideje o "prljavoj bombi" uoči planirane ruske teatralnosti. Istovremeno, to bi verovatno moglo da signalizira da Moskva pokušava da obnovi kontakte, ili čak pregovore, pošto njene oružane snage, sa zimom koja se približava, trpe višestruke poraze na bojnom polju od strane ukrajinske vojske, naoružane zapadnim oružjem.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da je razgovarao sa američkim i britanskim ministrima odbrane Lojdom Ostinom i Benom Volasom oko "lažnih ruskih tvrdnji da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu".

1 / 5 Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

- NATO odbacuje ove navode. Rusija ne sme da ih koristi kao izgovor za eskalaciju. Moramo ostati odlučni u davanju podrške Ukrajini - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Vašington, London i Pariz su, što je veoma retko, izdali zajedničko saopštenje o razgovorima koje su vodili sa Rusijom, ponavljajući svoju "nepokolebljivu podršku" Ukrajini osvrćući se na razgovore u nedelju između ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i Ostina, Volasa i Sebastijena Lekornua iz Francuske.

- Naše zemlje su jasno stavile do znanja da svi odbacujemo transparentno lažne navode Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na sopstvenoj teritoriji. Svet bi prozreo svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju. Dalje odbacujemo svaki izgovor za eskalaciju od strane Rusije - navodi se u saopštenju.

U ponedeljak, dan nakon razgovora sa ministrima odbrane, ruski general Gerasimov razgovarao je sa generalom Markom Milijem, najvišim vojnim oficirom u SAD, i imao je odvojen razgovor sa admiralom ser Tonijem Radakinom, načelnikom britanskog štaba odbrane.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je admiral Radakin "odbacio navode Rusije da Ukrajina planira akcije za eskalaciju sukoba i ponovio trajnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini“.

- Oba vojna lidera složili su se oko važnosti održavanja otvorenih kanala komunikacije između Velike Britanije i Rusije kako bi se upravljalo rizikom od pogrešne procene i kako bi se olakšala deeskalacija - ističe se u saopštenju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.