SVETU PRETI JOŠ JEDAN RAT? Podignute nevidljive BORBENE LETELICE, 240 aviona u PRIPRAVNOSTI, tenzije RASTU!
Ratni avioni, Foto: EPA / Andy Rain

KOREJSKO POLUOSTRVO NA IVICI SUKOBA

SVETU PRETI JOŠ JEDAN RAT? Podignute nevidljive BORBENE LETELICE, 240 aviona u PRIPRAVNOSTI, tenzije RASTU!

Južnokorejski i američki ministri odbrane su obećali da će pokazati odlučnost u suočavanju sa severnim raketnim testovima

Objavljeno: 12:57h

Vojska Južne Koreje saopštila je da je podigla borbene avione, nakon što je danas otkrila blizu 180 severnokorejskih ratnih aviona blizu zajedničke granice.

Južna Koreja odgovorila je dizanjem neodređenog broja "nevidljivih" borbenih aviona tipa F-35, objavila je južnokorejska vojska, dodajući da je 240 borbenih aviona koji učestvuju u zajedničkoj vojnoj vežbi s američkom vojskom "u stanju pripravnosti".

Prema ranijem saopštenju južnokorejske vojske, Pjongjang je tokom noći ispalio oko 80 artiljerijskih projektila u pomorsku pograničnu zonu.

Južnokorejski i američki ministri odbrane su obećali da će pokazati odlučnost u suočavanju sa severnim raketnim testovima.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila više projektila u more, uključujući moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), što je navelo Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže vazdušne vežbe koje su razbesnele Pjongjang.

Seul je poslao zvanično upozorenje Pjongajngu zbog ove artiljerijske paljbe, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila više projektila u more, uključujući i moguće neuspelo lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM), što je navelo SAD i Južnu Koreju da nastave vazdušne vežbe koje su izazvale nezadovoljstvo i protest Pjongjanga, prenosi Rojters.

Kim Džong Un, Severna Koreja, Naoružanje
foto: Profimedia

Rekordan broj lansiranja ove godine

Napetosti na Korejskom poluostrvu rastu pošto je Pjongjang ove godine izveo rekordan broj lansiranja raketa, uključujući najmanje 23 samo u sredu i lansiranje interkontinentalne balističke rakete juče.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je juče da je nejasno kada bi Severna Koreja mogla da izvrši probu nuklearnog oružja, iako Vašington od maja kaže da se Severna Koreja sprema da nastavi nuklearno testiranje po prvi put od 2017. godine.

1 / 5 Foto: Profimedia

Sjedinjene Države veruju da Kina i Rusija imaju dovoljno uticaja da odvrate Severnu Koreju od testiranja nuklearne bombe, rekao je zvaničnik Rojtersu.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.