ŠTA TO KIM RADI? Severna Koreja povukla NOV POTEZ, ceo svet DRHTI OD STRAHA! (FOTO/VIDEO)
Kim Džong Un, Foto: Profimedia

POČINJE INVAZIJA?

ŠTA TO KIM RADI? Severna Koreja povukla NOV POTEZ, ceo svet DRHTI OD STRAHA! (FOTO/VIDEO)

Tenzije rastu, saopštene nove strašne vesti

Objavljeno: 11:34h

Severna Koreja je danas ispalila još šest balističkih raketa, saopštila je južnokorejska vojska.

Ranije danas Severna Koreja već je ispalila 17 balističkih raketa, preneo je Reuters, dok se zapadni mediji javili jutros da je ispaljeno najmanje 10 raketa.

Viši severnokorejski vojni zvaničnik optužio je SAD i Južnu Koreju za "agresivnu provokaciju" pokretanjem zajedničkih vežbi vazdušnih snaga ove nedelje.

On je upozorio na posledice ako se vežbe pretvore u invaziju, javio je NK njuz, pozivajući se na državnu severnokorejsku medija.

Maršal Korejske narodne armije (KPA) i član Prezidijuma Politbiroa Pak Džong Čon rekao je da "procenjuje da je Vašington odabrao kodno ime vojne vežbe Vigilant Storm kao znak ili poruku Pjongjangu” podsećajući na ofanzivu SAD na Irak iz 1991. , koja je nosila kodni naziv "Operacija Pustinjska oluja", izvestio je državni glas Koreje.

On je takođe rekao da veruje da su zajedničke vežbe deo američkih planova za "ukidanje vlade Severne Koreje". U svojoj strategiji nacionalne odbrane objavljenoj prošle nedelje, SAD su upozorile da će "upotreba nuklearnog oružja Severne Koreje dokrajčiti režim".

"Ako SAD i Južna Koreja pokušaju da upotrebe oružje protiv nas, suočiće se sa šokantnim incidentom"

Ali dok je Pak zahtevao od Vašingtona i Seula da obustave vežbe i rekao da je njihova nacionalna bezbednost u pitanju, on nije naveo konkretne akcije koje bi Pjongjang preduzeo ako se vežbe održe južno od međukorejske granice.

"Ako Sjedinjene Države i Južna Koreja pokušaju da upotrebe oružje protiv nas bez straha, specijalna sredstva oružanih snaga DNRK odmah će izvršiti svoju stratešku misiju, a SAD i Južna Koreja će se suočiti sa šokantnim incidentom i platiti najstrašniju cenu u istoriji", rekao je Pak u svojoj izjavi, ukazujući da će KPA napasti samo ako Severna Koreja bude napadnuta prva.

Otprilike devet sati nakon te izjave, Severna Koreja je lansirala najmanje deset balističkih projektila u more kod istočne obale Južne Koreje, u onome što je vojska Republike Koreje nazvala "činom bez presedana" koji se "nikada i ni pod kojim okolnostima ne može tolerisati". Seul je obećao "čvrst odgovor" na lansiranje i uzvratio sa tri precizna tzv. rakete zemlja-vazduh.

Nove rakete su ispaljene u 6.51 sa dve lokacije u provinciji Severni Pjongan, saopšteno je u Seulu. Nakon analize je saopšteno da je reč o "balističkim raketama kratkog dometa".

Na televiziji se čula sirena za uzbunu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.