OPASNE REČI VLADIMIRA ZELENSKOG: Izneo je NOVE TVRDNJE, u konflikt je umešao NJIH, otkrio je SVE
Foto: Facebook

OGLASIO SE

OPASNE REČI VLADIMIRA ZELENSKOG: Izneo je NOVE TVRDNJE, u konflikt je umešao NJIH, otkrio je SVE

Lider Ukrajine je rekao da je čak pokušao da pridobije Vašington kako bi izvršio pritisak na Izrael, ali nije izneo detalje

Objavljeno: 11:49h

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je ponovo nezadovoljstvo i ogorčenost zbog neutralnosti Izraela prema ratu u toj zemlji, ali je nagovestio moguću izmenu stava pošto je obećano snabdevanje komunikacionim sistemima.

Zelenski je u sinoć emitovanom intervjuu za izraelsku istraživačku emisiju "Uvda" rekao da nije mogao da razume stav Izraela, ni odbijanje da snabde Ukrajinu protivvazdušnim odbrambenim sistemima iako je više puta tražio takvo oružje u proteklih osam meseci od tri izraelska premijera, a nijedan od njih nije hteo da diskutuje o tome.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

On je rekao da je na početku rata krajem februara tražio radio sisteme i potom sisteme za odbranu "Gvozdena kupola", a nedavno dronove, pošto je Rusija počela da koristi bespilotne samoubilačke letelice iranske proizvodnje sa razornim posledicama.

Lider Ukrajine je rekao da je čak pokušao da pridobije Vašington kako bi izvršio pritisak na Izrael, ali nije izneo detalje.

"Ja ne razumem Izrael. Imao sam sastanke i pitao mnogo puta svakog od njih da nam pomogne. To ne znači samo dati novac ili vojsku. To znači izabrati stranu", rekao je Zelenski o razgovorima s izraelskim premijerima.

Izrael je pružio Ukrajini humanitarnu pomoć, ali se držao stava da ne pošalje i vojnu pomoć posle ruske invazije 24. februara, uključujući sisteme za presretanje ruskih raketa i protiv napada dronova.

Razlog je kako je već više puta navedeno strateška potreba Izraela da održi slobodu operacija u Siriji u cilju da spreči iransko učvršćivanje na svojoj granici. Izrael saradjuje sa ruskom vojskom koja uglavnom kontroliše sirijski vazdušni prostor.

Uz to su izraelski zvaničnici izrazili bojazan da bi vojna tehnologija mogla da dospe u ruke neprijatelja.

Medjutim, Izrael je izrazio zabrinutost zbog vojne saradnje izmedju Rusije i Irana i premijer prelazne vlade Jair Lapid je nedavno rekao da to dovodi "ceo svet u opasnost".

Zelenski je u intervjuu sugerisao da bi korišćenje iranskih dronova u napadu na Ukrajinu mogao biti podsticaj koji je Izraelu bio potreban.

"Borimo se protiv nove velike unije Rusije i Irana i sada se nadam da će nam Izrael pomoći i oštro reagovati na to", rekao je Zelenski i dodao da je Rusija sudeći po obaveštajnim informacijama Ukrajine i drugih zemalja nabavila oko 1.500 iranskih dronova za napade.

On je istovremeno upozorio na veću pretnju koju predstavljaju Rusija i Iran, kako je ocenio.

"Mi se borimo protiv Irana svaki dan, 400 napada iranskih dronova na našu zemlju, civile infrastrukturu. Mi se možemo udružiti protiv tog zla u protivvazdušnoj odbrani. Izraelska vojna infrastruktura i institucije takodje imaju dronove da nam pomognu u tom napadu, u tom ratu", rekao je Zelenski i pomenuo "pozitivan trend" u odnosima s Izraelom pošto su dve zemlje podelile obaveštajne informacije o ruskoj upotrebi iranskih dronova.

Aludirajući na pokušaje bivšeg premijera Izraela Naftalija Beneta da posreduje izmedju zaraćenih strana Zelenski je rekao da Ukrajini nisu potrebni posrednici već partneri, prijatelji, a da Rusija hoće da dobije na vremenu. Ta zemlja je po njegovoj oceni koristila Beneta u tu svrhu.

"Dobili smo humanitarne donacije, ali da li ste vi na strani Rusa ili na strani Ukrajine? Uz svo dužno poštovanje prema Izraelu morate da odlučite, ne možete biti posrednici u ovom ratu. Izrael ne može biti medju zemljama koje stoje po strani i gledaju na novi talas nacizma koji se radja ove godine", rekao je Zelenski izraelskim novinarima u Kijevu.

Na insistiranje novinara Zelenski je potvrdio da su postupci Izraela delom posledica straha od Rusije i njenog predsednika.

On je rekao da razume da Izrael mora da misli svojoj bezbednosti i interesima, ali da se više radi o odnosu prema Putinu (predsedniku Rusije Vladimiru), njegovoj politici".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.