PUTIN U ULOZI DOMAĆINA: Dolaze mu 2 MOĆNIKA iz INOSTRANSTVA
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

RUSKI PREDSEDNIK

PUTIN U ULOZI DOMAĆINA: Dolaze mu 2 MOĆNIKA iz INOSTRANSTVA

Putin je sredinom oktobra rekao da će pozvati Pašinijana i Alijeva na novi zajednički susret u Rusiji

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin će biti domaćin vođa Jermenije i Azerbejdžana u nastojanju da pomogne u postizanju dogovora oko dugotrajnog sukoba između dva suseda, saopštio je danas Kremlj. Putin će razgovarati u ponedeljak u Sočiju sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinijanom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.

Kremlj je naveo da će vodje razgovarati o primeni mirovnog sporazuma iz 2020. postignutog uz posredovanje Rusije i o daljim koracima za jačanje stabilnosti i bezbednosti Kavkaza, dodajući da će pitanja vezana za obnavljanje i razvoj trgovine i ekonomskih i trasportnih veza takodje biti razmatrana.

Dva suseda, bivše sovjetske republike, su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno Karabaha koji je deo Azerbejdžana ali je bio pod kontrolom etničkih jermenskih snaga uz podršku Jermenije od kraja separatističkog rata 1994. godine.

1 / 5 Foto: Printscreen/Twitter/@Gerashchenko_en

Tokom šestonedeljnog rata 2020. Azerbejdžan je povratio velike delove Nagorno Karabaha i susednih teritorija koje su bile pod kontrolom jermenskih snaga. Više od 6.700 ljudi stradalo je u tim borbama, koje su završene mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Rusije. Moskva je rasporedila oko 2.000 vojnika u toj oblasti da služe kao mirovne snage.

Poslednjih meseci EU i SAD su preuzele inicijativu u pregovorima o postizanju mirovnog sporazuma, dok je Moskva zapteljana u svojoj vojnoj intervenciju u Ukrajini.

Nova runda neprijateljstava ipak je izbila u septembru kada je više od 200 vojnika ubijeno na obe strane u dva dana jakih borbi. Jermenija i Azerbejdžan su optuživale jedna drugu za izazivanje tih borbi.

Putin je sredinom oktobra rekao da će pozvati Pašinijana i Alijeva na novi zajednički susret u Rusiji.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.