ZELENSKI POSLAO JAKU PORUKU IZ ZAGREBA, PA ZAHVALIO HRVATSKIM PRIJATELJIMA: Slušajte šta je Plenković imao da KAŽE!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

samit

ZELENSKI POSLAO JAKU PORUKU IZ ZAGREBA, PA ZAHVALIO HRVATSKIM PRIJATELJIMA: Slušajte šta je Plenković imao da KAŽE!

Zelenski je ponovio da je Ukrajini u borbi protiv ruskog agresora potrebna vojna i finansijska podrška

Objavljeno: 15:30h

Ukrajinska zastava ponovo će se zavijoriti na Krimu i doneti mu evropske vrednosti i prestanak verskog i etničkog progona, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraćajući se videovezom učesnicima prvog parlamentarnog samita Krimske platforme u Zagrebu.

"Saradnjom možemo potpuno promeniti situaciju. Povratak ukrajinske zastave na Krim povratak je evropskim standardima. Onome što svi vi imate u svojim zemljama - sigurnost, rešena socijalna pitanja, kulturu, obrazovanje", dodao je.

Zelenski je ponovio da je Ukrajini u borbi protiv ruskog agresora potrebna vojna i finansijska podrška. "To je temelj za budući mir", istakao je, dodavši da je svet nakon ruske invazije postao "okrutnije mesto u kojemu Rusija može izazvati glad" blokiranjem slobodne plovidbe i zaustavljanjem izvoza.

Zelenski je "hrvatskim prijateljima" zahvalio na pozivu a hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na gostoprimstvu, a na okupljene je apelovao da "posete oslobođeni Krim čim se tamo Ukrajina vrati".

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Profimedia

Plenković je na početku skupa rekao da mu je drago što "svet nije ponovio greške od pre 30 godina kad Hrvatska nije imala opšti izraz solidarnosti kakvu danas ima Ukrajina".

"Mi u Hrvatskoj znamo što je agresija, što su sila i negiranje prava na postojanje. Cenimo ukrajinsku borbu za slobodu, istinu i demokraciju", naglasio je.

Plenković je ponovio da je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za nezavisnost, a da je Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku i vojno joj pomogla.

"Mi to nećemo nikada zaboraviti", dodao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer je rekao i da će Hrvatska "ponuditi Kijevu svoju ekspertizu na područjima poput rehabilitacije branitelja ili razminiranja.

Plenković je rekao i da okupljanje u Zagrebu šalje snažnu poruku podrške "svetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji ceo demokratski svet" koji , kako je dodao, "neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim delovima Ukrajine – napadni, proteraj, okupiraj, organizuj lažne referendume i anektiraj".

"Niste sami, borite se za pravdu, mir i slobodu", zaključio je premijer Hrvatske u obraćanju učesnicima parlamentarnog samita Krinske platforme u Zagrebu.

Andrej Plenković
Andrej Plenkovićfoto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Krimska platforma je ukrajinska inicijativa za objedinjavanje međunarodnih napora za vraćanje Krima u sastav Ukrajine.

Prvi samit na nivou šefova država ili vlada održan je u avgustu 2021. u Kijevu, a naredni ove godine u avgustu, u virtualnom formatu.

Na prvom parlamentarnom samitu u Zagrebu čestvuju 42 delegacije iz 32 države, a 11 država uključuje se video porukom, među njima Francuska, Mađarska, Japan i Kanada.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.