OSEĆALA SE KAO DA JOJ MILION BUBA GMIŽE PO LEĐIMA, PA ZABORAVILA IMENA SVOJE DECE: To je bio znak OPAKE BOLESTI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

MISLILA DA JE ALERGIJA

OSEĆALA SE KAO DA JOJ MILION BUBA GMIŽE PO LEĐIMA, PA ZABORAVILA IMENA SVOJE DECE: To je bio znak OPAKE BOLESTI!

U jednom trenutku sam pomislila da je reč o alergiji na prašak za pranje veša, pa sam ga promenila

Objavljeno: 15:11h

Simptom koji je Australijanka Loren Snedon (35) godinama osećala i odbacivala kao nevažan bio je osećaj kao da joj “milion buba gmižu” po leđima. Nije bolelo, samo je bilo iritantno, zbog čega ova mama dvoje dece nije smatrala da treba da se obrati lekaru.

– U jednom trenutku sam pomislila da je reč o alergiji na prašak za pranje veša, pa sam ga promenila. Ali i dalje sam imala taj neprijatan osećaj na leđima – ispričala je za australijske medije.

– Neverovatno je šta sam trpela, ali nije mi padalo na pamet da se obratim lekarima, jer nisam mislila da je to pitanje za njih – kaže. Međutim, ispostavilo se da je doktor zapravo prva osoba kojoj je trebalo da se obrati. Ovaj čudan simptom je ukazivao na nešto mnogo opasnije od alergije na prašak…

U martu, Loren je dijagnostikovana multipla skleroza, progresivna bolest mozga i kičmene moždine za koju ne postoji lek, već samo terapija koja usporava njen razvoj. Osim neobičnih senzacija duž leđa, javila se i intenzivna glavobolja.

– Počelo je užasnom glavoboljom koja me je bukvalno prikovala za krevet. Posle sedam dana bolovanja od migrene, suprug je pokušao da me podigne, a ja sam počela da pričam nešto nerazgovetno i nisam videla na levo oko – kaže ona

Loren je odvedena u bolnicu, gde se prvobitno sumnjalo na akutnu migrenu. Ali, tada su se javili novi, još gori simptomi.

Žena, Glavobolja, Migrena, Umor, Stres, Bolest
foto: Profimedia

– Nisam znala imena svoje dece, nisam znala koji je dan, mesec, gde sam bila – rekla je.

Nekoliko meseci kasnije i nakog “gomile” novih testova, Loren su dali dijagnozu – multipla skleroza. Nakon prvobitnog šoka, počela je da se raspituje o ovoj bolesti, pa tako je na jednom podkastu čula i da je simptom, prvi koji je imala, osećaj kao da joj “milion buba gmiže” po leđima, zapravo uobičajen. Takođe, simptom moji je i sama osećala – intenzivna hladnoća u ekstremitetima, ispostavio se kao još jedan od znakova bolesti.

Nakon prikupljenih analiza i boljeg upoznavanja sa bolešću, Loren se odlučila za intenzivan tretman lečenja – autolognu transplantaciju hematopoetskih matičnih ćelija (AHSCT). Ovaj tretman deluje tako što se uzimaju matične ćelije od pacijenta, koji se zatim podvrgava hemoterapiji pre nego što se matične ćelije ponovo vrate u telo u nadi da će “ponovno pokrenuti” imuni sistem.

– To je moja jedina opcija da zaustavim bolest. A za tip MS koji imam, ispitivanja su pokazala da ovaj tretman ima stopu uspeha od 80-90 odsto – rekla je Loren.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.